Kinas utrikesminister Qin Gang har avsatts. Beskedet kommer efter att Gang inte setts till på flera veckor.
Kinas utrikesminister Qin Gang har avsatts. Beskedet kommer efter att Gang inte setts till på flera veckor. Bild: Thomas Peter

Kinas utrikesminister har avsatts

Kinas utrikesminister Qin Gang har avsatts enligt statliga medier, enligt TT.

ANNONS
|

Uppgifterna om att Kinas utrikesminister har fått sparken kommer efter att Qin Gang inte har setts till på flera veckor.

Utrikesministerns frånvaro har lett till spekulationer om var han befinner sig. På tisdagen kom uppgifter från statliga kinesiska medier att han har avsatts.

"Kinas högsta lagstiftande församling har röstat för att utse Wang Yi till utrikesminister när den sammankallade till ett möte på tisdagen", rapporterar statliga Nya Kina enligt TT.

Qin Gang har inte setts offentligt sedan 25 juni. Kinesiska utrikesministeriet menar att Qins frånvaro är hälsorelaterad, men omvärlden är inte övertygad.

Utrikesministerns frånvaro har blivit anmärkningsvärt påtaglig då det har varit mycket diplomatisk aktivitet med högprofilerade besök i Peking den senaste tiden.

ANNONS

Tidigare har bland annat Deng Yuwen, som tidigare var redaktör för en kommunistpartitidning men nu bor i USA, kommenterat saken för CNN.

– Med tanke på Kinas status och inflytande i världen är det verkligen väldigt konstigt att dess utrikesminister inte har synts offentligt på mer än 20 dagar, sa han.

ANNONS