Händelserna vi inte glömmer: Mathias Rust landade mitt på Röda torget

1987 landade en ung västtysk man med ett enmotorigt flygplan mitt i Moskva. Det kalla kriget var i ett kritiskt skede. Mathias Rust hade inte ens hunnit fylla 19, men hans våghalsiga flygning kom att bidra till att förändra Sovjetunionen.

ANNONS
|

Turister och moskoviter tittade förvånat mot himlen vid Röda torget i Moskva den 28 maj 1987. På låg höjd flög ett enmotorigt plan över torget.

Piloten landade och parkerade sitt plan bland de sovjetiska bilarna medan nyfikna åskådare strömmade till. Ut klev den 18-årige västtysken Mathias Rust. Han hade precis flugit igenom det till synes ogenomträngliga sovjetiska luftförsvaret.

Gorbatjov motarbetades

Det kalla kriget var i ett kritiskt skede när Rust landade i Moskva. Sovjetledaren Michail Gorbatjov ville reformera landet, men motarbetades av starka krafter inom Sovjetunionen.

Mathias Rust var besviken över att väst och Sovjetunionen inte kunde komma överens om kärnvapennedrustning. Han hade bestämt sig. Under en flygresa till Island och Skandinavien avvek 19-åringen från rutten, och satte siktet på Moskva.

ANNONS

Han upptäcktes av det sovjetiska luftförsvaret, men planet som skickades upp för att möta honom fick aldrig order om att skjuta. Därefter misstogs hans plan för sovjetiskt och militären misslyckades med att stoppa honom.

Dömdes till straffarbete

Händelsen gav Michail Gorbatjov en chans att göra sig av med sina motståndare inom armén och försvarsministeriet. Flera högt uppsatta personer fick sparken och Gorbatjov kunde fortsätta sitt förändringsarbete.

Mathias Rusts dömdes till fängelse i fyra år. I slutet av året skrev Ronald Reagan och Michail Gorbatjov under ett avtal om att skrota de medeldistanskärnvapen som fanns i Europa.

I augusti 1988 släpptes Rust och kunde återvända hem till Hamburg. 1991 upplöstes Sovjetunionen.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Falklandskriget

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Nelson Mandela blir Sydafrikas president

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Försvinnandet av Madeleine McCann

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

ANNONS