Händelserna vi inte glömmer: Nelson Mandela blir Sydafrikas president

Den 10 maj 1994 tillträder Nelson Mandela som Sydafrikas första svarta president. Det är det definitiva slutet på apartheidpolitiken som plågade landets svarta befolkning i årtionden och som kom att isolera landet från omvärlden.

ANNONS
|

Under lång tid hade det varit otänkbart. En svart man som president för Sydafrika, landet som krampaktigt hade hållit kvar sin rasåtskillnadspolitik trots omvärldens fördömanden. Nu, 10 maj 1994, svors till sist Nelson Mandela in som landets president.

Rasismen som präglat landet formaliserades 1948 i lag av den nationalistiska koalition som kommit till makten. Befolkningen delades in i fyra raskategorier: Vita, asiater, färgade och svarta, där framför allt svarta fråntogs sina rättigheter. Bara vita fick rösta, trots att de bara utgjorde 13 procent av befolkningen. Det säkrade den vita makten, och stängde ute de 76 procent av befolkningen som var svarta.

ANNONS

Mandelas engagemang mot apartheidsystemet var till en början baserat på icke-våld, men efter massakern i Sharpeville 1960, då 69 svarta människor sköts ihjäl av polis, tog ANC till våld. 1962 blev Nelson Mandela ledare för ANC:s väpnade gren. Han planerade sabotage mot militära och statliga mål, och om det inte skulle fungera för att stoppa apartheid så fanns en sista utväg: ett gerillakrig mot regimen.

Dömdes till livstid

Mandela, som hade varit på rymmen i nära ett och ett halvt år, greps den 5 augusti 1962. Han åtalades för att ha lett en strejk och lämnat landet utan tillstånd. Domen: Livstids fängelse.

Mandela kom att tillbringa över 27 år i fängelse, samtidigt som kritiken mot Sydafrikas apartheidsystem växte utanför landets gränser. Länder som tidigare investerat i Sydafrika och stöttat landet vände det nu ryggen. Protesterna i landet fortsatte, och till slut blev situationen ohållbar.

1989 tillträdde FW de Klerk som president. Han skulle komma att bli den sista apartheidpresidenten, och den hittills sista vita presidenten i Sydafrika. Han inledde arbetet med att avskaffa apartheid. ANC tilläts som organisation igen och 1990 släpptes Nelson Mandela från fängelset. 1993 tilldelades Mandel och de Klerk Nobels fredspris, och sista spiken i apartheidkistan kom när Mandela och ANC vann en jordskredsseger i valet året därpå.

ANNONS

2013 avled Nelson Mandela. Han blev 95 år gammal.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Försvinnandet av Madeleine McCann

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

ANNONS