Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

Det har gått 30 år sedan den omtalade belägringen i Waco avslutades efter 51 dagar. FBI-insatsen var ämnad att rädda livet på de människor som levde i en domedagssekt, men i stället dog 86 personer, varav 26 av dem barn.
Följ händelsen och läs mer om vad som hände i Waco i bildspelet.

ANNONS
|

Belägringen i Waco inleddes när det amerikanska ATF, en myndighet som reglerar alkohol, tobak och skjutvapen, försökte genomföra en husrannsakan i ett bostadskomplex nära staden Waco i Texas som tillhörde sekten Davidianerna.

Bostadskomplexet, som kallades för Mount Carmel Center, var hem åt nästan hundra personer som levde i ett hippiekollektiv med David Koresh som sin andliga ledare. Han såg sig själv som en Messias och sekten var övertygad om att jordens undergång stundade.

ATF hade hört om att David Koresh skulle ha stora mängder vapen i komplexet, vilket väckte deras intresse om en husrannsakan. Men i stället bröt en intensiv eldstrid ut, där fyra agenter och sex sektmedlemmar dog.

ANNONS

Dödlig eldsvåda

Det blev starten på en utdragen belägring, där FBI kopplades in i ett försök att få ut människorna som bodde i komplexet och få slut på belägringen. I sekten fanns det många kvinnor och barn, och efter flera dagar kom man överens om att några barn fick lämna anläggningen.

När FBI planerade att attackera komplexet med tårgas, startades en brand i anläggningen. Snart var eldsvådan ett faktum. Branden livesändes av det stora medieuppbådet som följt händelsen sedan dag ett.

Över 70 sektmedlemmar, varav 26 av dem var barn, dog i branden. Sektledaren David Koresh hittades död inne i komplexet och ska ha haft ett skotthål i huvudet.

Efteråt uppstod motstridiga uppgifter om vem som orsakat branden och vems skulden var att så många människor dött. Stark kritik har riktats mot myndigheterna sedan dess och många anser att massakern i Waco var ett misslyckande för FBI.

LÄS MER:Polygam ledare misstänks ha organiserat kidnappning av unga flickor

LÄS MER:Sektledare döms till 8 658 år i fängelse

LÄS MER:Sektledare med "världens största familj" död

ANNONS