Den turkiska tv-predikanten Adnan Oktar ville få sin dom på tusen år i fängelse prövad. Det fick han – men inte till sin fördel. Nu har han dömts 8 658 år i fängelse i stället.
Den turkiska tv-predikanten Adnan Oktar ville få sin dom på tusen år i fängelse prövad. Det fick han – men inte till sin fördel. Nu har han dömts 8 658 år i fängelse i stället. Bild: Emrah Gurel

Sektledare döms till 8 658 år i fängelse

På torsdagen delades ett av världens längsta fängelsestraff ut till en turkisk tv-predikant, som beskrivits som en kultledare. Han har dömts till 8 658 års fängelse för bland annat sexuella övergrepp, tortyr och att ha drivit en kriminell organisation.

ANNONS
|

För lite mer än ett år sedan dömdes den den 66-årige muslimska författaren och tv-predikanten Adnan Oktar till drygt tusen år i fängelse. Han anklagades för att ha bedrivit en sexkult i Turkiet och dömdes för bland annat bedrägeri, sexuella övergrepp och barnmisshandel.

Oktar beslutade sig för att överklaga domen – något som inte ledde till hans fördel.

Den nya rättegången bedömde att han visst var skyldig och tyckte i stället att hans straff borde höjas. På onsdagen dömdes han till 8 568 år i fängelse, vilket Al Jazeera rapporterar.

Oktar dömdes för att ha bedrivit en kriminell organisation, begått sexuella övergrepp, förnekat människor utbildningsrättigheter och utfört tortyr, olagligt bortförande och olaglig lagring av personuppgifter.

ANNONS

Enligt turkiska Daily Sabah är det ett av de längsta fängelsestraffen som utfärdats i både landet och resten av världen.

Ytterligare tio personer som har kopplingar till Oktar dömdes på onsdagen till lika långa straff.

Tv-personligheten kallade sina följare för ”kattungar”

Adnan Oktar har i Turkiet beskrivits som en "kultledare" då han tidigare lett ett tv-program där han predikade kreationism och konservativa värderingar.

I sitt tv-program, som följdes av miljontals tittare, förespråkade han islamistisk kreationism och motsatte mot evolutionsteorin. Oktar gjorde sig även känd för att ständigt synas med sitt ”harem” av unga kvinnor som han kallade sina ”kattungar” och unga män som kallades för ”lejon”.

Under pseudonymen Harun Yahya skrev han även flera böcker där han kritiserade darwinismen.

Det var 2018 som Oktar och hundratals av hans anhängare greps efter en polisrazzia. Då avslöjades att han bedrev en kriminell organisation som genomförde internationella anti-evolutionskampanjer genom olika förlag och media-kampanjer.

LÄS MER:Sektledare med "världens största familj" död

LÄS MER:Sektledare döms till 120 års fängelse i USA

LÄS MER:Manson, morden och populärkulturen

ANNONS