Polygam ledare misstänks ha organiserat kidnappning av unga flickor

En man som identifierats som ledare för en polygam sekt i USA har åtalats för att ha organiserat en kidnappning av nio unga flickor från ett fosterhem. Den 46-åriga mannen menar att han var gift med samtliga av de minderåriga flickorna.

ANNONS
|

En 46-årig man har åtalats i USA för att ha försökt kidnappa en grupp unga flickor som befann sig på ett fosterhem, rapporterar CTV News.

Mannen har varit en tidigare medlem av den fundamentalistiska kristna rörelsen Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga, som vardagligt kallas för mormonkyrkan, men senare brutit med kyrkan för att starta sin egen inriktning.

År 2019 utnämnde mannen sig själv som en profet åt en skara följare, varav flera av dem kvinnor som han gift sig med. Även män som börjat följa honom ska ha ”överlåtit” sina fruar att bli 46-åringens fruar i stället. Enligt CBS News uppgav mannen att han var gift med ett 20-tal kvinnor, varav de flesta av dem var minderåriga. Gruppen bodde tillsammans i ett kollektiv på gränsen mellan Utah och Arizona.

ANNONS

Misstänkt för en rad olika brott – nu anklagas han på nytt

46-åringen greps av polisen redan i augusti 2022 när han körde på motorvägen med tre minderåriga flickor i ett stängt bilsläp. Polisen misstänkte till en början att han försökte föra minderåriga personer över delstatsgränsen, men han åtalades inte och släpptes.

Kort därefter greps mannen igen misstänkt för att ha försökt förstöra bevis. Han ska nämligen uppmanat några av sina följare att radera meddelanden och dokument och var fortfarande åtalad misstänkt för brott. Nu har ytterligare misstankar om brott uppdagats.

Efter att mannen gripits ska ett flertal av flickorna ha placerats i ett fosterhem. 46-åringen ska då ha planerat tillsammans med tre andra kvinnor att ”frita” nio av flickorna, som han kallade för sina fruar, vilket AP rapporterar.

Polisen ska ha övervakat samtalen som skett mellan mannen och kvinnorna och ingripit när de försökt frita de unga flickorna.

Åklagare anklagarna nu mannen för att försöka ha "olagligt gripa, begränsa, locka, kidnappa och bortföra" tre barn och transportera dem till delstaten Washington. Utöver åtalet om bevismanipulation åtalas han för statlig barnmisshandel.

Inom mormonkyrkans rötter har polygami praktiserats, men det har varit förbjudet inom rörelsen sedan 1890.

LÄS MER:Sektledare döms till 8 658 år i fängelse

LÄS MER:Sektledare med "världens största familj" död

LÄS MER:Sektledare ber om ursäkt för virusspridning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS