Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags.
Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags. Bild: Lee Moo-tyul/AP/TT

Sektledare ber om ursäkt för virusspridning

Ledaren för en kontroversiell kristen rörelse ber om ursäkt för den roll hans kyrka spelat i coronavirusutbrottet i Sydkorea. Antalet smittade i landet har nu nått över 4 000.

ANNONS

– Jag vill rikta en uppriktig ursäkt till folket å medlemmarnas vägnar, säger Lee Man-Hee, ledare för Shincheonjikyrkan, under en presskonferens.

Sydkorea är det land utanför Kina som drabbat värst av viruset. Över 4 200 människor har bekräftats smittade och 22 människor har avlidit.

Smittad kvinna

De flesta av landets fall har kopplingar till Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en 61-årig kvinna som fått febersymptom den 10 februari hann besöka fyra gudstjänster innan hon blev testad och diagnosticerad med viruset.

– Även om det inte var avsiktligt så har många människor smittats, säger Lee Man-Hee.

Den 88-årige religiöse ledaren ställde sig på knä inför pressuppbådet och böjde sitt huvud mot golvet.

ANNONS

– Vi ansträngde oss till det yttersta för att förhindra detta. Jag ber folket om ursäkt, sade han och tillade:

– Jag är väldigt tacksam för regeringens insatser. Jag ber också regeringen om ursäkt.

En sekt

Shincheonjikyrkan anklagas ofta för att vara en sekt. Lee Man-Hee beskrivs som en ny Messias som kommer ta med sig ett visst antal medlemmar till himlen vid domedagen.

Virusfallen i landet väntas fortsätta öka i takt med att testandet av samfundets samtliga omkring 300 000 anhängare fortlöper.

Det lokala styret i huvudstaden Seoul har efterfrågat en brottsutredning mot Lee Man-Hee och flera andra inom kyrkans ledning utifrån misstankar om att de inte samarbetat med myndigheterna för att stoppa spridningen, vilket Lee Man-Hee tillbakavisar.

– Vi kommer att göra vårt bästa och varken hålla inne med mänskligt eller materiellt stöd, säger han.

Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea.
Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea. Bild: Kim Hyun-tae/AP/TT
ANNONS