Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

Kärnkraftskatastrofen i sovjetiska Tjernobyl, nuvarande Ukraina, 1986 chockade världen, skyndade på Sovjetunionens fall och kan leda till tusentals dödsfall i cancer. 37 år efter världens värsta atomkraftsolycka är dess verkliga omfattning fortfarande okänd.
Följ händelsen och läs mer om vad som hände i Tjernobyl i bildspelet.

ANNONS
|

Natten till den 26 april 1986 påbörjade ingenjörerna vid kärnkraftverket i Tjernobyl effektminskningen i reaktor 4. Ett rutinmässigt underhåll var planerat, men man skulle samtidigt utföra ett test för att se om kylningen skulle fungera om kraftverket kopplades bort från elnätet.

Men ingenjörerna bröt mot säkerhetsprotokollet och effekten steg okontrollerbart i reaktorn. Trots försök att stänga ner den utlöste effektstegringen en serie explosioner som blottade reaktorhärden. Explosionen förstörde väggar och tak. Mängder av radioaktivt avfall steg upp i atmosfären och spreds över stora områden i Europa.

Försökte tysta ner händelsen

Sovjetunionen lade till en början locket på, men den 28 april larmade en monitor vid Forsmarks kärnkraftverk i Sverige. En av ingenjörernas skor var radioaktiva. Totalförsvarets forskningsinstitut räknade ut att läckan måste komma från Sovjetunionen. Samma kväll bekräftade Sovjetunionen att reaktor 4 i Tjernobyl hade havererat.

ANNONS

Kommunistregimens ovilja att erkänna omfattningen av katastrofen innebar att boende i Pripjat, en mönsterstad byggd för arbetarna vid kärnkraftverket, inte evakuerades förrän 36 timmar efter katastrofen. Pripjat är i dag en spökstad och saneringen av området väntas pågå i flera decennier till.

Den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina 2022 satte åter strålkastarljuset på Tjernobyl. Ryska stridsvagnar och skyttevärn rev upp den kontaminerade jorden. När framryckningen mot Kiev stoppades lämnade de ryska trupperna området.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

LÄS MER:Ryska trupper drabbade av strålningsskador i Tjernobyl

LÄS MER:35 år sedan Tjernobyl – än syns spåren i Sverige

ANNONS