Händelserna vi inte glömmer: Falklandskriget

Den 21 maj 1982 steg britterna iland på Falklandsöarna för att inleda markstrider mot de argentinska styrkorna som försökt ockupera ön.
Den tio veckor långa konflikten var ett krig som aldrig officiellt förklarades som ett sådant. Läs mer i bildspelet för att få reda på mer om Falklandskriget.

ANNONS
|

Kriget på Falklandsöarna är på flera sätt en unik konflikt.

Det var ett krig som aldrig officiellt förklarades, av varken Storbritannien eller Argentina, men där nästan tusen personer dog på bara drygt två månader.

Ett krig där Argentina hade en fördel med tanke på sin geografiska närhet till ögruppen, men där Storbritannien med sin militära överlägsenhet satte punkt på konflikten – något som skulle kosta enorma ekonomiska summor och många människors liv.

Fredagen den 2 april invaderade argentinska elittrupper Falklandsöarna. Vad som följde var tio veckor av hårda strider, som till stor del utspelades till sjöss mellan bombplan och fartyg.

ANNONS

Snart stod det klart för Argentina att deras försvarskapacitet inte skulle räcka till att stå emot britterna. Efter 74 dagar, den 14 juni 1982, tvingades landet att ge upp.

Efter krigsslutet ökade protesterna i Argentina som ledde till att landets militärjunta tvingades avgå, och demokratin återupprättades i landet.

Under de tio veckorna dog 907 personer, varav av dem 255 brittiska soldater och 649 argentinska soldater och tusentals människor skadades.

Trots att relationen mellan Argentina och Storbritannien är bättre i dag så gör de båda länderna fortfarande anspråk på Falklandsöarna.

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Nelson Mandela blir Sydafrikas president

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Försvinnandet av Madeleine McCann

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Katastrofen i Tjernobyl

LÄS MER:Händelserna vi inte glömmer: Belägringen i Waco, USA

ANNONS