Hamid Zafar när han var rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården.
Hamid Zafar när han var rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården. Bild: Jonas Lindstedt

Rektor Hamid: ”Jag begick moraliska snedsteg”

Hamid Zafar, känd som Rektor Hamid, gick från uppmärksammad skoldebattör och Årets svensk till samhällsparia när DN avslöjade hans anonyma inlägg på nätet. Under pseudonym hade han bland annat skrivit antisemitiska kommentarer. Nu berättar han om chocken efter granskningen.
– Jag betraktade mig inte som en offentlig person, säger han i Göteborgs-Postens nya samtalspodd ”Samtal med Cwejman”.

ANNONS
|

I oktober för två år sedan publicerade DN en artikel med rubriken ”Rektor Hamid attackerade judar under pseudonym på nätet”. Tidningen avslöjade kommentarer som Hamid Zafar, skoldebattör och tidigare rektor på Sjumilaskolan, hade skrivit på olika onlineplattformar under åren 2011-2015.

På Twitter hade han bland annat kallat en användare för ”Zionist donkey” och ”Zionist dog”. På Flashback kommenterade han ett mord på ett asylboende:

”Både GM [gärningsmannen] och BO [brottsoffret] är hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

Hamid Zafar blev av med jobbet som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, GP:s ledarsida avbröt samarbetet med honom och han ersattes i SVT:s ”På spåret”.

ANNONS

– Känslan var att ha blivit överkörd av en spårvagn. Eller snarare ett skenande tåg, berättar han i första avsnittet av ”Samtal med Cwejman”, Göteborgs-Postens nya podd med tidningens politiska redaktör Adam Cwejman.

LÄS MER:Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar

”Betraktade mig inte som offentlig”

Hamid Zafar blev förvånad och chockad över de kraftfulla reaktionerna.

– Jag betraktade mig inte som en offentlig person, jag trodde inte jag skulle generera rubriker, säger han och förklarar att hans offentliga framgångar hade skett såpass kort inpå avslöjandet.

Han utsågs till Årets svensk 2018, året därpå sommarpratade han i Sveriges Radio. DN publicerade avslöjandet hösten 2020.

Till tidningen sa Zafar att kommentarerna skrevs under en period då han var ”ung och sökande”. Han var under den här perioden mellan 28 och 33 år.

Hänvisar till konspirationsteorier

I poddavsnittet frågar Adam Cwejman varför man kan hamna i ”antisemitiska fallgropar”, som Hamid Zafar kallar det. Han beskriver då ett intresse för konflikter som USA:s invasion av Irak.

– Där någonstans sökte jag mig ut på nätet och kom in på vem det är som har ett intresse av sådana här konflikter.

– Genom de här konspirationsteorierna, som jag skulle vilja kalla det, gavs ett för mig logiskt svar där man kan härleda konflikterna till USA men också Israel. Två som satt i samma båt med samma gemensamma intressen av att destabilisera Mellanöstern, säger Zafar, som menar att det i dessa sammanhang sker en ”sammanblandning av Israel och det judiska folket”.

ANNONS

– Det flyter ut i konspiratoriska resonemang om det judiska folket och den sammanblandningen tror jag är väldigt vanlig att man gör.

Enligt DN:s granskning arbetade Zafar vid Skolinspektionen när han på en blogg skrev om boken ”Om detta må ni berätta” – en bok om Förintelsen som gavs till Sveriges högstadieelever.

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

2012 kommenterade han även på en högerextrem sajt:

”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare).”

”Uttryckte gräsliga saker”

I podden säger Hamid Zafar att han ”begick moraliska snedsteg”.

– Jag hade moraliska tillkortakommanden på alla sätt och vis, jag uttryckte gräsliga saker och ting om människor.

Zafar vill framöver fortsätta arbeta med integrationsfrågor och skolfrågor. I podden berättar han att han ska starta ett bolag med fokus på integrationsfrågor för kommuner, företag och organisationer.

”Samtal med Cwejman” släpps på tisdagar varje vecka med start den 18 oktober.

Du kan lyssna på den på Spotify, Apple Podcast eller andra poddspelare.

LÄS MER:SVT: Vi tar avstånd från Hamid Zafars uttalanden

LÄS MER:SVT skrotar Zafars "På spåret"-avsnitt

LÄS MER:Hamid Zafar sparkas efter skandalen

LÄS MER:Rektor Hamid bryter tystnaden – efter två år

ANNONS