Hamid Zafar var tidigare rektor på Sjumilaskolan.
Hamid Zafar var tidigare rektor på Sjumilaskolan. Bild: Jonas Lindstedt

Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar

Hamid Zafar, för svenska folket känd som Rektor Hamid och tidigare rektor i Biskopsgården, har enligt DN:s granskning skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym på nätet. Mullsjö kommun går nu ut med att han stängs av från sin tjänst som barn- och utbildningschef.
– Vi tar totalt avstånd från de uttalandena, säger kommundirektören Lennie Johansson.

ANNONS
|

Hamid Zafar brukar kallas för Rektor Hamid. Han är en välkänd debattör inom integrations- och skolfrågor, opinionsbildare och även gästkolumnist på GP:s ledarsida. Han är även oberoende expert i Moderaternas integrationskommission. I dag är han barn- och utbildningschef i Mullsjö men har tidigare varit rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården.

Enligt Dagens Nyheters granskning har han skrivit hatiska inlägg under pseudonym på nätet. Han har skrivit inlägg om judar och homosexuella personer under perioden 2011 till 2016, från det att han var utredare på Skolinspektionen till att han var rektor i Göteborg.

LÄS MER:Kristersson (M) om Hamid Zafar: ”Om det stämmer kan han absolut inte vara kvar”

Skrivit under pseudonym

Hamid Zafar har använt sig av pseudonymen ”Mikael Hakim” på Twitter, och kallat en annan användare för ”sioniståsna” och ”sionisthund”. I ett inlägg från 2011 diskuterar han med SD:s Kent Ekeroth om attacken på Utöya, och om gärningsmannen skulle vara den högerextrema bloggaren Fjordman.

ANNONS

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän där du ursäktar dig för att du var ett fan av mördarens blogg?”, skriver Zafar till Ekeroth.

”Det är uppenbart att det är Fjordman. Påstår du även att mördaren inte var sionist och anti-islamisk? Låt höra o du stora jude”, skriver han tre minuter senare.

På sin egen blogg under samma pseudonym skriver han bland annat om undervisningsboken ”Om detta må ni berätta”. När det publiceras är han utredare vid Skolinspektionen.

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

LÄS MER:SVT: Vi tar avstånd från Hamid Zafars uttalanden

Stängs av som skolchef

När GP når Lennie Johansson, kommundirektör i Mullsjö, på torsdagen ska han precis in i ett möte rörande Hamid Zafar.

Han berättar att han inte hunnit läsa artiklarna själv, men har fått det berättat för sig:

– Vi tar totalt avstånd från de uttalandena, säger Lennie Johansson.

Nu går kommunen ut med att Hamid Zafar stängs från sin roll som skolchef och att han och Mullsjö kommun med stor sannolikhet kommer att gå skilda vägar.

– Under dagen har vi fått en mer samlad och tydlig bild av läget. Efter en helhetsbedömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg än att vi går skilda vägar, säger Lennie Johansson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Där skriver man även att det som har framkommit i media under dagen har lett till en förtroendekris.

”Mullsjö kommun tar starkt och tydligt avstånd från Hamid Zafars tidigare åsikter och hans uttalanden strider mot det Mullsjö kommun står för – alla människors lika värde.”

”Kommundirektören har kommit fram till att förtroendet för Hamid Zafar är så skadat att möjligheten för honom att fortsätta sitt uppdrag som barn- och utbildningschef blir omöjligt.”

”Ung och sökande”

Hamid Zafar säger till DN att han skrev inläggen under en period när han var ung och sökande.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han.

Skrev om dödad åttaåring

DN skriver också att Zafar under tiden som rektor i Biskopsgården spred uppgifter om den åttaårige pojke som dödades av en handgranat sommaren 2016.

LÄS MER: Yuusuf, 8, mördades i sprängdåd – huvudmisstänkt död

ANNONS

På Flashback ska han under ett annat pseudonym ha skrivit uppgifter om att pojkens familjeförhållanden och att han inte bodde i Göteborg, några timmar innan det rapporterades att pojken bodde i London. Till DN säger Zafar att han fick ett sms med informationen från en boende i området, och gissar att det antagligen var för att han var rektor vid tillfället.

Tidningen frågar om det var lämpligt att sprida information som ännu inte var offentlig och som han har fått i egenskap av rektor.

– Jag tycker i allra högsta grad att det inte är något anmärkningsvärt. Det här var information som de flesta boenden i Biskopsgården kände till, svarar Zafar.

– Sen kan man ju spekulera i om det var i egenskap av rektor jag fick informationen. Jag skulle inte säga att det var därför, utan för att jag vistas i Biskopsgården.

GP:s ledarsida bryter samarbetet

GP:s ledarredaktion väljer efter att ha tagit del om avslöjandet av Hamid Zafars åsikter som uttalats under pseudonym att avsluta hans uppdrag som kolumnist för GP:s ledarsida.

– De åsikter som Zafar uttryckt hör inte hemma i ett civiliserat offentligt samtal. Det är bra att Zafar själv tar avstånd från dem och menar att han har ändrat sig. Men faktum kvarstår att de inte uttrycktes i ett enskilt utslag av ungdomlig okunskap utan fälldes av en vuxen person i en offentlig roll, säger GP:s politiska redaktör Adam Cwejman.

ANNONS

GP söker Hamid Zafar för en kommentar.

ANNONS