SVT: Vi tar avstånd från Hamid Zafars uttalanden

Hamid Zafar, känd som Rektor Hamid och tidigare rektor i Biskopsgården, skulle medverka i På spåret kommande säsong. Enligt DN har han skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym på nätet. Nu stoppar SVT två avsnitt av programmet där han är med.

ANNONS
|

Hamid Zafar, som kallas för Rektor Hamid, är en välkänd debattör inom integrations- och skolfrågor. Enligt Dagens Nyheters granskning har han skrivit hatiska inlägg under pseudonym på nätet om judar och homosexuella personer under perioden 2011 till 2016, från det att han var utredare på Skolinspektionen till att han var rektor i Göteborg.

Hamid Zafar skulle tävla i På spåret nästa säsong men nu reagerar SVT genom att stoppa två program där han är med.

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar”, skriver Christina Hill, programchef SVT Göteborg, i ett uttalande.

ANNONS

Den som tävlar med Hamid Zafar är författaren och föreläsaren Frida Boisen. Hon tycker att det är rätt att stryka avsnitten trots att om hade sett fram emot att vara med i På spåret.

– I grunden känner jag mig helt förkrossad, ledsen, förbannad och i chock över de här vidriga uttalanden som Hamid har vräkt ur sig under dessa år. Nu kom beslutet att stryka de program som vi medverkar i och det tycker jag är helt rätt.

–Att jag frivilligt skulle sätta mig i en bur tillsammans med en som står för sådana åsikter – jag vet inte ens vad jag ska kalla det... Det finns inte att jag skulle sitta där och mysa med honom, säger Frida Boisen.

LÄS MER:Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar

Programchefen Christina Hill hoppas att både publiken och de medverkande har förståelse för programledningens beslut.

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram.”, säger Christina Hill och fortsätter:

ANNONS

”Det var ett självklart beslut för oss. De uttalanden och kommentarer vi fått ta del av står väldigt långt ifrån de värderingar som SVT och På Spåret representerar” säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg.

LÄS MER:Plura om "På spåret": Åt helvete

Till DN säger Hamid Zafar att han skrev inläggen under en period när han var ung och sökande.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han till DN.

På spåret har premiär fredag 27 november klockan 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

GP söker Hamid Zafar för en kommentar.

De deltar i På spåret

Grupp 1

Sanna Lundell och Plura Jonsson

Frida Boisen och Hamid Zafar

Farah Abadi och Johan Glans

Grupp 2

Dilan Apak och Moa Lundqvist

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg

Marianne Ahrne och Anders "Ankan" Johansson

Grupp 3

Tomas Alfredson och Ernst Billgren

Irena Pozar och Patrik Arve

Emma Molin och Hanna Dorsin

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS