Sjumilaskolans dåvarande rektor Hamid Zafar.
Sjumilaskolans dåvarande rektor Hamid Zafar. Bild: Jonas Lindstedt

Hamid Zafar sparkas efter skandalen

Den tidigare hyllade Göteborgsrektorn Hamid Zafar får sparken från Mullsjö kommun. DN har tidigare avslöjat att han skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym på nätet.

ANNONS
|

Det är P4 Jönköping som rapporterar att Mullsjö kommun nu säger upp Zafar från hans anställning. Det sker efter Zafar tidigare i höstas tvingats lämna sin tjänst som barn- och utbildningschef, sedan DN avslöjat att han skrivit nedsättande och hatiskt om judar och homosexuella på nätet under flera år.

LÄS MER:Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar

Hamid Zafar har bland annat använt ord som ”sionisthundar” och ”sioniståsna”. Samtidigt som han hade uppdrag som utredare för Skolinspektionen kommenterade han undervisningsboken ”Om detta må ni berätta” under pseudonym.

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var” skrev Zafar då.

ANNONS

Skyller på ungdom – var 33 år

Till DN har Hamid Zafar tidigare sagt att han skrev inläggen under en period när han var ung och sökande.

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess.

Det senaste inlägget skrevs under 2015 – samma år fyllde Hamid Zafar 33 år.

LÄS MER:Vi blandade ihop Hamid Zafar med hans budskap

Hyllad skolledare i Göteborg

Hamid Zafar har tidigare hyllats för sitt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Göteborg, där han lyckades vända en negativ utveckling och lyfta skolan. Zafar har också arbetat som utredare för Skolinspektionen. 2018 utsågs han till ”Årets svensk” av tidskriften Fokus och han har också sommarpratat i P1.

LÄS MER:Därför behåller Sveriges Radio Hamid Zafars sommarprat

I samband med DN:s avslöjande bröt GP:s ledarsida samarbetet med Hamid Zafar. Även hans medverkan i SVT:s ”På spåret”, där han skulle tävla tillsammans med GT:s tidigare chefredaktör Frida Boisen, ställdes in.

LÄS MER:På spåret spelar in nya avsnitt och dumpar Frida Boisen

Sparkas – får 500 000 i lön

”Personliga skäl” uppges ligga till grund för uppsägningen, som träder i kraft i juni. Zafar kommer att vara arbetsbefriad till dess att han sägs upp, men Mullsjö kommun tvingas betala ut cirka 500 000 kronor i lön enligt P4 Jönköping.

ANNONS

Förhandlingen mellan Zafars fackförbund, Ledarna, och kommunen slutade i oenighet. Hamid Zafar har nu möjlighet att överklaga beslutet och kräva skadestånd. Han hänvisar eventuella frågor till sitt fackförbund.

"Det är en pågående process där facket och arbetsgivaren är oeniga” skriver Zafar i ett sms till GP.

ANNONS