I veckan avslöjade Dagens Nyheter att rektorn, skoldebattören och opinionsbildaren Hamid Zafar under många år har skrivit antisemitiska och homofoba inlägg anonymt. I samband med avslöjandet valde SVT att ta bort avsnittet i programmet ”På spåret” som han var planerad att delta med i.
I en del diskussioner har man lyft frågan om hur Sveriges Radio ska förhålla sig till sommarpratet som Hamid Zafar medverkade i 2019. Där pratar han bland annat om hembyn i Afghanistan, mötet med det nya landet Sverige och om hans arbete med Sjumilaskolan i Biskopsgården.
LÄS MER: Hamid Zafar skrev hatiska inlägg om judar
”Inga sådana uttalanden uttrycktes”
I ett SMS till GP skriver Bibi Rödöö, som är programchef för Sommar i P1, att de valt att behålla programmet. Hon förklarar att det kommer finnas kvar i Sveriges Radios stora arkiv och i Sommararkivet tillsammans med 1400 digitaliserade Sommarprogram.
”Vi raderar inte Sommarprogram som sänts i Sveriges Radio”, skriver hon.
Anledningen bakom beslutet har att göra med att själva innehållet i sommarpratet inte har med det uppmärksammade ämnet att göra.
”I Hamid Zafars Sommarprogram uttrycktes inga sådana uttalanden likt de som nu framkommit, det fanns ingen indikation av något slag under arbetets gång”, skriver hon.
LÄS MER: Flashbacks logik fällde Hamid Zafar
Faktaförändringar uppdateras
Bibi Rödöö förklarar att man gör tillägg på Sveriges Radios arkiv-sida om det uppstår faktaförändringar i stället för att ta bort sommarpratet.
”Om ett Sommarprogram till stor del bygger på fakta som ändras på ett avgörande sätt efteråt ser vi till att redogöra för detta i arkivet där programmet finns. Så är det inte i det här fallet”, skriver hon.
Sådana förändringar gjordes bland annat i samband med polisen Rolf Sandbergs sommarprat 2001 där han pratade om sitt arbete som spaningsledare i det så kallade ”Kevin-fallet”.
”Då det framkom nya uppgifter som motsade delar av innehållet i programmet lade vi först till information om det. Då båda bröderna friades från misstankar om brott 2018 lade vi till information om det”, skriver hon.
Missa inget från GP Kultur!
Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.