Hamid Zafar, när han arbetade som rektor på Sjumilaskolan.
Hamid Zafar, när han arbetade som rektor på Sjumilaskolan. Bild: Jonas Lindstedt

Flashbacks logik fällde Hamid Zafar

Hamid Zafars anonyma, hatiska inlägg på Twitter och Flashback har lett till att han förlorat både jobb och uppdrag i offentligheten. Men kanske kopplar han inte ens tankarna till sig själv. Det menar Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att läsa Rektor Hamids åsikter och fomuleringar är att stirra ner i ett mörkt hål. Hur kunde en person som blivit känd för sin nyktra syn på samtiden uttrycka sig så?

”(...)hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15åringar hela bunten trots att de är 25-30.” (februari 2016)

LÄS MER:Därför behåller Sveriges Radio Hamid Zafars sommarprat

Fanns det något renande i det, för Hamid Zafar? En ventil för en rektor och statlig tjänsteman som i offentliga sammanhang behövde uttrycka sig politiskt korrekt. Kände han sig fri? Hamid förklarar det som ett utlopp för en tid då han kände att ”starka stater slog ner på de svaga”. Men språket?

ANNONS

”Så får vi höra dig böna och be på dina usla judiska knän?” (juli 2011)

På många sätt framstår Hamid Zafar som en karikatyr över en internetradikaliserad.

”Syftet med boken [“Om detta må ni berätta”, reds anm] är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var” (maj, 2011)

Det är brutal antisemitism, blandat med något barnsligt och retfullt.

”Are you a terrorist lover mr Rothschild?” (juli 2015)

Det pågick i så många år, under så många skiften av Zafars framgångsrika karriär. Som en uppdämd rasistiskt tourettes. Ett behov av att med jämna mellanrum få öppna Twitter och Flashbacks anonyma fönster och skrika ut förbjudna tankar.

”Min erfarenhet av kroater är att de är värre än boskap” (juni, 2011)

Hamid Zafars egen reaktion på avslöjandet är fascinerande. Han tar avstånd från allt, men är märkligt oproblematiserande. Nästan axelryckande kring att orden är en del av honom och, tja, nu fick vi andra del av det också. Eftersom det är inte hela hans person.

”Jag tror att många har den här typen av åsikter men kommer inte till uttryck med dem i skrift på något sätt. I mitt fall skedde det genom att de kom till uttryck via internet. Det är skillnaden”, förklarade han till DN.

ANNONS

Ja, alla har haft förbjudna tankar. Men alla har inte haft så grova tankar eller burit dem så länge som Zafar. Men han har rätt i att de senaste tjugo åren har folks förbjudna tankar inte bara sagts i smyg, utan också dokumenterats online. Dokumentationen – publik, men gömd bakom anonymitet – har gett oss en unik inblick i Sveriges ofärdiga och ibland vidriga tankar. Tankar som i alla andra sammanhang dämpas av moraliska filter, vett och etikett.

”Han har ett otroligt judiskt utseende med en näsa av rang. Trots att man ofta kan läsa att han har grekiskt påbrå har jag svårt att tro att han är etnisk grek” (sept 2010)

LÄS MER:Flashback Forever gör julkalender om ”böglyftet”

LÄS MER:Folkskygga "Scroll-Mia" pratar till 30 000 lyssnare

Tidigare i år startade podden ”Flashback forever” som redan blivit omåttligt populär. En av programledarna, ”Scroll-Mia”, intervjuades i GP om framgången och förklarade då att: ”Flashback erbjuder möjligheten att ventilera utan risk. Anonymiteten är en betydande orsak till att trådarna blir spännande och levande. Det är en plats där diskussioner sker som aldrig kunnat uppstå i verkligheten. Dessa glimtar in i människors privatliv går inte att att höra på någon annan plats på jorden.”

Det är kanske så det ska beskrivas. Snarare än mörker är det en glimt in i det privatliv som Hamid Zafar inte trodde någon annan skulle koppla till honom. Som han kanske inte ens kopplar till sig själv.

ANNONS

Nu har den glimten tagit över hela hans offentliga bild. Det är inte rättvist, men allt annat vore omöjligt för den som lever på offentlighetens förtroende. För det enda vi vet nu är att den Hamid Zafar vi trodde att vi kände, känner vi inte alls.

Läs mer av Emanuel Karlsten:

LÄS MER:New York Times klarar inte att beskriva Coronasverige balanserat

LÄS MER:Därför framstår politikerna som troll på internet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS