Anders Tegnell stannar på Folkhälsomyndigheten – får inte jobbet på WHO

Anders Tegnell blir kvar på Folkhälsomyndigheten – men inte som statsepidemiolog. Efter att myndigheten i mars gått ut med att han fått ett toppjobb på Världshälsoorganisationen, WHO, visar det sig att han inte alls får jobbet.

ANNONS
|

Under coronapandemin fick Anders Tegnell en stor roll som avdelningschef på Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog, vilket han hade jobbat som sedan 2013.

Med kort varsel meddelades det därefter att han i mars i år skulle lämna myndigheten – för ett toppjobb hos Världshälsoorganisationen, WHO. Där skulle han bli senior expert i en grupp som skulle samordna arbetet med att tillgängliggöra covid-19-vaccin till alla världens länder.

– Jag är lite grann i slutet på min karriär och har alltid tyckt att internationellt arbete är spännande. Jag har varit ute några varv och nu när det dök upp en chans att göra det igen – och dessutom på ett område som jag har hållit på med så länge och tycker är viktigt, just vaccinationsområdet – så kunde jag inte tacka nej, sade Anders Tegnell då.

ANNONS

Han berättade själv för GP att allt gått snabbt och att han skulle lämna Folkhälsomyndigheten för WHO bara ett par dagar efter att nyheten blev officiell.

– Det här är en grupp som man just håller på att bilda, och då vill man ha folk på plats helst i går. Så det har gått väldigt fort.

FHM: ”Trodde att det var klart”

Några veckor senare stod det dock klart att han inte alls hade börjat jobba för WHO. SvD rapporterade annat att det saknades ett undertecknat kontrakt och att nyheten, som Folkhälsomyndigheten kommunicerat, skapat förvirring och irritation på WHO.

– Det var en missuppfattning från myndighetens sida och vi beklagar det. Det är tråkigt för Anders. Vi trodde att det var klart och löst, säger Christer Janson, Folkhälsomyndighetens presschef.

Tegnell: ”Klart jag är besviken”

Folkhälsomyndigheten meddelar alltså nu att han blir kvar på myndigheten.

”Efter en process på WHO har det visat sig att en överenskommelse inte har kunnat nås. Anders Tegnell kommer istället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är klart att jag är besviken. Vi tyckte att vi hade fått tydliga tecken på att det här skulle bli av. Men nu ser jag fram emot att jobba med dessa viktiga frågor hos myndigheten i stället. Det här är ett område där det har behövts fler resurser, säger Anders Tegnell till Expressen.

ANNONS

”Det var han eller ingen” enligt WHO-källa

Enligt Folkhälsomyndigheten utsågs Anders Tegnell till rollen efter en dialog med regeringskansliet. Uppgifter till SvD gör emellertid gällande att Sverige hade behövt presentera tre kandidater för WHO, vilket man inte ska ha gjort trots att WHO påpekat att reglerna var sådana.

– Det var han eller ingen, säger en källa till SvD, som uppger att det är skälet till att processen stoppades.

Anders Lindblom statsepidemiolog till 30 juni

Christer Janson, Folkhälsomyndighetens presschef, menar att myndigheten från början missförstod att det var en process.

– Vi uppfattade det som att det var bråttom och att de behövde stöd fort, men det kan också vara så att vi missuppfattade att de ville ha tre kandidater. Vi trodde som sagt att det var klart.

Stämmer det att ni har fått uppmaningar om att presentera tre kandidater, och ignorerat dem?

– Nej, det har vi inte ignorerat, utan det är i så fall en missuppfattning.

Anders Tegnell lämnade sina tidigare roller på Folkhälsomyndigheten den 14 mars och ersattes då som statsepidemiolog av Anders Lindblom. Efterträdaren skrev på ett tidsbegränsat kontrakt som endast sträcker sig till den 30 juni i år.

LÄS MER:Covid-19 är inte längre en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom

LÄS MER:Tegnells nya jobb – ett missförstånd

LÄS MER:Fjärde dos covid-19-vaccin till personer under 65 år efter sommaren

ANNONS