Anders Tegnell lämnade sitt jobb som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten den 14 mars. Kring hans nya jobb på WHO verkar det råda vissa oklarheter.
Anders Tegnell lämnade sitt jobb som statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten den 14 mars. Kring hans nya jobb på WHO verkar det råda vissa oklarheter. Bild: Duygu Getiren/TT

Oklarheter kring Tegnells nya jobb – finns inget kontrakt

Omständigheterna kring Anders Tegnells nya jobb på WHO är högst oklara, enligt uppgifter till SvD. Bland annat verkar det saknas ett undertecknat kontrakt.

ANNONS
|

Den 9 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med att Anders Tegnell lämnar sitt uppdrag som Sveriges statsepidemiolog. Istället kommer han att tillträda en post som senior expert i en ny internationell vaccingrupp, uppgavs det i ett pressmeddelande.

”Jag har arbetat med vacciner i 30 år och samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet”, löd ett citat från Tegnell i pressmeddelandet.

Både svenska och internationella medier uppmärksammade nyheten, däribland Reuters, AP, tyska Der Spiegel, norska VG och finska Helsingin Sanomat.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet ska det dock råda förvirring vid Världshälsoorganisationens högkvarter i Genève. WHO-ansvariga uppger till tidningen att det ännu inte finns något undertecknat kontrakt, och att det är oklart vilken ny grupp som avses i Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.

ANNONS

Svenska Dagbladet skriver att det även en viss irritation vid WHO, eftersom man anser att Sverige har utsett Tegnell till en post som ännu inte har spikats och offentliggjort detta utan nödvändigt samråd.

Folkhälsomyndigheten uppger att det är WHO som har efterfrågat expertstöd, och att Anders Tegnell finns tillgänglig för detta när han har avslutat sin nuvarande semester.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS