Anders Tegnell, som blev ett känt namn för svenska folket när coronapandemin briserade, lämnar sitt jobb som statsepidemiolog.
Anders Tegnell, som blev ett känt namn för svenska folket när coronapandemin briserade, lämnar sitt jobb som statsepidemiolog. Bild: Jessica Gow/TT

Anders Tegnell lämnar Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell lämnar Folkhälsomyndigheten efter nio år som statsepidemiolog. Nu väntar en ny tjänst på Världshälsoorganisationen WHO, efter att ha stått i svenska folkets fokus under coronapandemin.
– Det har varit en närmast chockartad upplevelse, säger han till GP.

ANNONS
|

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer att lämna Folkhälsomyndigheten. I stället ska han jobba för WHO i Genève, där han blir senior expert i en grupp som ska samordna arbetet med att tillgängliggöra covid-19-vaccin till alla världens länder.

– Jag är lite grann i slutet på min karriär och har alltid tyckt att internationellt arbete är spännande. Jag har varit ute några varv och nu när det dök upp en chans att göra det igen – och dessutom på ett område som jag har hållit på med så länge och tycker är viktigt, just vaccinationsområdet – så kunde jag inte tacka nej, säger Anders Tegnell i en intervju med GP.

ANNONS

Gruppen ska samordna arbetet mellan Världshälsoorganisationen WHO, Unicef och vaccinorganisationen Gavi.

– Det kom väldigt snabbt. Det här är en grupp som man just håller på att bilda, och då vill man ha folk på plats helst i går. Så det har gått väldigt fort.

Tegnell om planerna: ”Odla tomater”

Anders Tegnell kommer att bli kvar i Sverige då gruppen, åtminstone till en början, kommer att arbeta på distans. I praktiken blir han utlånad från Folkhälsomyndigheten till WHO i ”ett eller två år”, men Anders Tegnell ser inte framför sig att han kommer återvända till myndigheten därefter.

– Efter de åren är jag 68. Då får jag väl hitta på något annat, odla tomater eller något sådant.

Det nya uppdraget handlar om covid-19-vaccin, har du inte tröttnat på den här sjukdomen?

– Jo, i vissa delar, men just vaccinationsområdet – och det här handlar ju om det – tycker jag fortfarande är väldigt spännande. Där händer det väldigt mycket och det finns väldigt mycket mer vi skulle behöva göra för att få det att fungera bra.

Statsepidemiolog sedan 2013

Anders Tegnell blev ett känt namn för svenska folket när coronapandemin briserade och har jobbat på Folkhälsomyndigheten sedan myndigheten inrättades 2014. Tidigare har han varit på Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, WHO och EU-kommissionen. Tjänsten som statsepidemiolog har han haft sedan 2013.

ANNONS

De senaste två åren har du varit statsepidemiolog under en pandemi, hur kommer du att minnas dem?

– Det behöver jag nog fundera en stund på, men det har ju varit en närmast chockartad upplevelse på vissa sätt. Det var ingen som kunde tro att det skulle bli så här, på någon nivå.

Han är en av dem från Folkhälsomyndigheten som varit med på flest av de presskonferenser som hållits under pandemin, där svenskarna informerats om smittläget i landet och omvärlden. Så sent som i tisdags meddelade FHM att de återkommande myndighetsgemensamma pressträffarna upphör helt. Men Anders Tegnell kommer inte att sakna den extrema offentligheten.

– Nej, det är de andra bitarna som jag tycker är mycket roligare.

Ersätts av Anders Lindblom

Från och med 14 mars kommer i stället Anders Tegnells namne Anders Lindblom att fylla funktionen som statsepidemiolog.

– Det känns ju hedrande att få det här uppdraget, och det känns ju väldigt viktigt just nu även om pandemin inte har så allvarliga konsekvenser som den haft tidigare, säger Anders Lindblom till GP.

Den tillträdande statsepidemiologen har en bakgrund som smittskyddsläkare i Dalarna och arbetar i dag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd hos Folkhälsomyndigheten.

Hur känns det att du nu ska försöka fylla ut Anders Tegnells skor?

ANNONS

– Ja jag får ju försöka göra mitt eget jobb så bra som möjligt, jag är ju en annan person än Anders Tegnell även om han har gjort ett fantastiskt jobb. Sen har jag ju även 40 fantastiska medarbetare, så jag sitter ju inte ensam utan har en väldigt bra kunskapsbank att luta mig mot, säger Anders Lindblom.

”Jag har fått vila upp mig nu”

När han i september förra året bytte jobb från smittskyddsläkare till en mer anonym tjänst på Folkhälsomyndigheten sa han att han inte kommer att sakna att synas i media, men:

Nu är du potentiellt tillbaka i hetluften, hur går dina tankar kring det?

– Jag har ju fått vila upp mig nu, säger Anders Lindblom och skrattar.

Han påpekar dock att de senaste årens strålkastarljus nu till stor del riktats bort från statsepidemiologpodiet efter att pandemin gått in i en ny fas, men är samtidigt redo för uppdraget.

– Det är ju klart att det är en del som ingår i jobbet och jag har ju en del vana sen tidigare, så jag är förberedd på att vara tillgänglig.

Tegnells råd till sin efterträdare

Inför bytet sammanfattar Anders Tegnell sina viktigaste råd till Anders Lindblom så här:

– Ha is i magen, och prata med folk så att man får en bra känsla för vad som händer och vad folk behöver veta.

ANNONS

På vilket sätt ska han ha is i magen?

– Att se varje situation och definitivt inte sitta och vänta för länge, men inte heller reagera innan man har tänkt igenom vilka alternativ som finns.

Kommenterar kritiken från Coronakommissionen

Folkhälsomyndigheten har fått kritik för att under pandemin ha haft en mer avvaktande inställning än andra länder till vissa åtgärder, såsom munskydd. Coronakommissionen menar att åtgärderna som vidtogs i början av pandemin var för få och för sena, och menade i sitt slutbetänkande att man borde ha tagit i hårdare enligt en försiktighetsprincip.

Anders Tegnell poängterar att det är myndigheten som helhet som har tagit besluten, och inte bara han personligen, innan han utvecklar att han står för linjen man haft under pandemin.

– Även när jag ser tillbaka på det, tycker jag att vi har landat i vad som är rimligt att göra i varje läge. Det är aldrig någon som vet vad som är bäst, men man måste hela tiden tänka på att det man gör också kommer ha negativa effekter – det kan man aldrig någonsin blunda för, det finns ingen ursäkt för det, säger han och fortsätter:

– Den så kallade försiktighetsprincipen handlar också extremt mycket om det, att man inte ska skada. Det är också grunden i läkaretiken, att man ska bota men man får absolut inte skada. Det får man verkligen ha med sig hela tiden.

ANNONS

Känner du dig nöjd med allt du uträttat under dina år på Folkhälsomyndigheten?

– Det är klart att det alltid finns saker som hade kunnat bli bättre, men på det hela taget: Ja.

LÄS MER:Anders Tegnell om immuniteten och slutet på coronapandemin

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten rekommenderar nytt vaccin

LÄS MER:Myndigheterna slutar med presskonferenser om covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS