Så slår Joe Bidens gigantiska stödpaket

Joe Biden fick inte med sig republikanerna när det ekonomiska stimulanspaketet godkändes i kongressen. Men det är inte bara hjälp i en svår tid. Biden ser det som början på stora reformer.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är ett populärt program, The American Rescue Plan, som fått klartecken i kongressen. Opinionsmätningarna visar att omkring 60 procent av de tillfrågade amerikanerna är positiva. Men räddningsplanen splittrar ideologiskt. Republikanerna i kongressen är inte generellt mot tillfälliga utbetalningar till amerikaner som drabbats svårt av coronapandemin. Orsaken till motståndet är att det uppfattas som början på en omfattande ekonomisk vänstervridning med permanenta skattelättnader för låginkomsttagare och skattehöjningar både för höginkomsttagare och företag. Här finns också inslag som ger möjlighet till utveckling till Obamacare.

Donald Trumps beslut om ekonomiskt stöd till amerikaner under sommaren och hösten följdes inte upp under perioden mellan valet och installationen av Joe Biden. Meningsmotsättningarna var för stora. Trump såg däremot till att stora anslag för utveckling av vaccin avsattes och tryckte kraftfullt på för att vaccin skulle godkännas så snabbt som möjligt.

ANNONS

Joe Bidens stimulanspaket är större än några tidigare och landar på 1,9 triljoner dollar. Det innefattar en mängd olika delar, bland dem kontanta engångsutbetalningar på 1 400 dollar (omkring 12 000 kronor) för amerikaner med lägre inkomster, visst arbetslöshetsunderstöd, pengar för hyresuppskov, bidrag till företag och till studenter och skolor som varit stängda under pandemin och bedrivit distansundervisning. Här finns ytterligare pengar till utveckling av vaccin, distribution och organisation av hur vaccineringarna effektivt skall kunna genomföras. Omkring en tiondel av amerikanerna har vaccinerats och närmare 550 000 har dött i sviterna av covid-19.

Men stimulanspaketet är tidsbegränsat och både demokraterna och republikanerna ser framåt. Joe Biden har varit president i femtio dagar och har lovat att vaccinationerna skall vara hans absoluta fokus under de första hundra dagarna i Vita huset. Här finns inga större skillnader i synen mellan republikanerna och demokraterna.

LÄS MER:Trump öppnar för valet 2024 – men inte med nytt parti

LÄS MER:Om en vecka kan Trump vara frikänd en andra gång

Vill inte uppfattas som ny Obama

Det är istället i det ”ideologiska bagaget” i stimulanspaketet som helhet som meningsmotsättningarna finns. Biden fick inte igenom förslaget om att höja minimilönen till 15 dollar men tänker driva frågan vidare. Skattefrågor ligger också och väntar, både för löntagare och företag. Vänsterfalangen inom det demokratiska partiet – till vilken senatorn Bernie Sanders hör trots att han har plats i senaten som oberoende socialist – trycker på liksom senatorn Elizabeth Warren. Biden själv vill återskapa mycket av den politik som han själv var en del av som vicepresident under Barack Obamas två perioder. Biden värjer sig mot att hans presidenttid kan betraktas som ”Obama 3”, men både politiken och utnämningarna till ministerposter och andra centrala positioner visar att han vill fullfölja mycket av det som inte hanns med under Obamaåren.

ANNONS

Joe Biden är en skicklig maktspelare och kan kongressens arbete från insidan efter sina 36 år som senator. Det är en viktig kunskap när förslag skall manövreras igenom också i det egna partiet. Till sin hjälp har han vicepresident Kamala Harris som också har erfarenhet som senator. Men den första stora kraftmätningen med stimulanspaketet visar att det kan vara tufft nog att hålla de demokratiska senatorerna och ledamöterna i representanthuset inom partifållan. I representanthuset finns en god majoritet men i senaten är styrkeförhållandet femtio-femtio med utslagsröst för vicepresidenten som är formell ordförande i senaten.

Övervikten är en fördel men omröstningen om stimulanspaketet visar att det inte finns en enkel väg framåt för Joe Biden. Denna första seger är dock viktig som avstamp för fortsättningen av presidentperioden. Att kunna visa att USA vaccineras samtidigt som den haltande ekonomin kommer på fötter är avgörande.

LÄS MER:Kamala Harris siktar in sig på framtida presidentval

LÄS MER:Joe Bidens upptäckt – vaccinationsplan saknades

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS