Om en vecka kan Trump vara frikänd en andra gång

Donald Trumps advokater kallar riksrätten en politisk teater. Men demokraterna vidhåller: Ingen står över lagen. Processen är inledd och om en vecka kan Trump vara frikänd en andra gång.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Riksrätten inleddes på tisdagskvällen svensk tid med en debatt i senaten om huruvida det går att tillämpa konstitutionen i det här fallet. Ett stort område kring Kapitolium är avspärrat och säkerhetsarrangemangen är rigorösa.

Donald Trump anklagas för att ha uppviglat till stormningen av Kapitolium den 6 januari. Åtalet beslutades i representanthuset när han fortfarande var president. Men senaten tar upp målet och dömer sedan han avgått.

Att ställa en president inför riksrätt är ett politiskt beslut men rättegången följer de juridiska turerna med åklagare, försvarare och vittnen. Det unika i detta fall är att brottsplatsen också är domstol och att offren även är vittnen och domare.

ANNONS

Stormningen av Kapitolium skedde när elektorsrösterna skulle godkännas och Joe Biden var på väg att bekräftas som ny president.

Jag är inte som professorn som talar medan alla andra sitter och sover.

När riksrätten inleddes var de första fyra timmarna avsatta åt att diskutera konstitutionen.

Jamie Raskin, demokrat i representanthuset, inledde åtalet med att be alla att andas lugnt och han lovade att inte ta upp för mycket tid.

– Jag är inte som professorn som talar medan alla andra sitter och sover, sade han.

Jamie Raskin, demokrat från Maryland.
Jamie Raskin, demokrat från Maryland. Bild: Andrew Harnik

Raskin tvingades ta skydd när mobben stormade in och bygger åtalet på en dramatisk videofilm där Trumps tal och våldet klippts ihop. Raskin förlorade sin son dagarna före stormningen men har sagt att det var hans plikt att vara på plats i Kapitolium den 6 januari och även nu när riksrätten genomförs.

Majoriteten av republikanerna anser att det strider mot konstitutionen att ställa Trump inför riksrätt sedan han avgått som president. Demokraterna och ett tiotal republikaner har motsatt uppfattning. Republikanerna väntas förlora när omröstningen sker om åtalet skall fortsätta eller ej. Demokraterna har – tillsammans med några republikaner – den enkla majoritet som krävs.

När riksrätten går vidare fördömer både demokraterna och republikanerna stormningen. Men sedan går meningarna isär.

  • Demokraterna hävdar att Donald Trump uppviglade sina anhängare i talet utanför Vita huset. Vid tjugo tillfällen använde han ordet ”slåss” och gjorde några utfall med händerna när han sade att det handlade om att ”slåss av h-e”. Donald Trump har inte erkänt sig besegrad i presidentvalet. Han vidhåller att han utsatts för valfusk och stormningen av Kapitolium var kulmen på hans över två månader långa förnekelse av valresultatet. Han lovade att möta upp demonstranterna vid Kapitolium.

Demokraterna får i åtalet stöd av en del av dem som stormade byggnaden.

ANNONS
  • Över 200 av de som angrep Kapitolium väntar på rättegång. Deras advokater är samstämmiga i försvaret – det var Donald Trump som hetsade de nu åtalade. De skulle aldrig ha deltagit om inte Trump uppmanat dem. Bildbevisen är omfattande.

Republikanerna går på en annan linje.

  • Donald Trumps ord om att ”slåss av h-e” skall inte tas bokstavligt. Han bär inte heller ansvaret för dem som samlats för att lyssna till hans tal. Talet ligger dessutom helt inom ramen för yttrandefriheten. Trump har även rätt att ifrågasätta valresultatet. Hela riksrättsförfarandet är – liksom riksrätten för ett år sedan – en politiskt betingat spektakel.

Demokraterna behöver få med sig sjutton republikaner för en fällande dom.

Under onsdagen och torsdagen kommer demokraterna och republikanerna att lägga fram sina synpunkter. Det skall ta sammanlagt sexton timmar. Donald Trumps advokater har under denna tid även möjlighet att formulera försvaret. Ett uppehåll görs från fredag mitt på dagen till söndag eftermiddag då förhandlingarna återupptas. Då kan vittnen kallas om en majoritet godkänner det. Donald Trump har sagt nej till att delta och vicepresident Mike Pence – som var ordförande i senaten den 6 januari – väntas inte heller komma. Poliser, väktare och anställda i Kapitolium kan komma att vittna.

Fyra timmar ägnas sedan åt debatt och därefter följer republikanernas, demokraternas och Trumps advokaters slutpläderingar. Domen kan komma att falla i början av nästa vecka.

Demokraterna behöver få med sig sjutton republikaner för en fällande dom. Det är inte troligt att den majoriteten finns.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS