Kamala Harris siktar in sig på framtida presidentval

Vad gör Kamala Harris? Vicepresidenten har oklara uppgifter. Och Harris försöker mejsla ut sin profil. Hon engagerar sig just nu i vaccinsamordningen men väntas få ansvar för andra områden.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vicepresidentens viktigaste roll är att vara beredd att efterträda presidenten. Den andra är att formellt vara ordförande i senaten. Det är presidenten som utanför detta bestämmer vilket manöverutrymme som hans vice skall ha. För vissa vicepresidenter har det mest betytt att de fått representera presidenten vid statsbegravningar och konferenser utomlands.

Historiskt sett har vicepresidenterna haft olika möjligheter att staka ut en kurs som gjort att de kunnat profilera sig. Några få har haft viceposten som avstamp och lyckats bli president. Richard Nixon och George Bush den äldre tillhör dem. Lyndon Johnson efterträdde John F Kennedy som mördades och kunde därefter vinna på egen hand.

ANNONS

Men Gerald Ford som efterträdde Nixon, som avgick vid Watergateskandalen, klarade inte att väljas två år senare. Al Gore, som var ”arvprins” till Bill Clinton, förlorade också presidentvalet. Liksom Walter Mondale som var Jimmy Carters vice.

Joe Biden valdes efter två mandatperioder som Barack Obamas vice och ett fyra års långt uppehåll i toppolitiken.

Stavade potatis fel

Men många vicepresidenter har fallit i glömska. George Bushs vice Dan Quayle till exempel – som i den mån han överhuvudtaget är ihågkommen – förknippas med att han inför en skolklass stavade potatis fel.

I några fall har president och vicepresident sålt in sig som ett team. Bill Clinton och Al Gore gjorde det och Gore fick svängrum när det gällde miljöfrågorna. Barack Obama och Joe Biden utvecklade också ett partnerskap som innebar att Biden fick många komplicerade ansvarsområden som vapenkontroll och delvis sjukvårdsförsäkringen Obamacare.

Biden talar av egen erfarenhet när han säger att Kamala Harris både skall arbeta nära honom och få egna ansvarsområden. Det var just detta som han själv krävde av Obama efter den första tiden då han ansåg att han stod utanför den inre kretsen och inte fick delta i de stora besluten. Därefter var Obama noga med att alltid hålla Biden först informerad och att äta lunch med honom minst en gång i veckan.

ANNONS

Vicepresidentens kontor i Old Executive Office ligger granne med Vita huset – och med en underjordisk gång mellan byggnaderna – men kan ändå uppfattas som på evighetslångt avstånd när presidentens närmaste medarbetare har kontor i samma del som Ovala rummet.

Närvarande vid alla beslut

De första veckorna har Kamala Harris funnits med vid i stort sett alla beslut och tillkännagivanden som Joe Biden gjort. Ibland har hon talat, ibland bara varit närvarade. Hon har svurit in medlemmar av administrationen och gjort egna utspel om till exempel att lärare borde komma högt upp i vaccinationskön för covid-19 för att skolor och universitet skall kunna öppnas.

Den för tillfället viktigaste uppgiften för Biden och Harris är att få igenom det ekonomiska coronapaketet på 1900 miljarder dollar. Demokraterna och republikanerna har svårt att komma överens och summan kommer att bantas.

Och här har Kamala Harris en viktig position och kan inte bara som ordförande i senaten bryta dödläget när stimulanspaketet skall röstas igenom. Hon kan också – som Joe Biden under Obama – utnyttja sina kontakter från senatsåren eftersom hon vet hur de interna turerna skall hanteras.

Det är också troligt att Harris får ta sig an migrationen som sedan länge fastnat i kongressen. Här finns en möjlighet att nå en överenskommelse i första hand om de så kallade ”dreamers” som vistas illegalt i USA som vuxna sedan de kommit som barn med sina föräldrar.

ANNONS

Vill inte dela med sig för mycket

Samtidigt som Joe Biden är angelägen om att ge Kamala Harris viktiga uppdrag är det tydligt att han inte vill dela med sig för mycket och på det sättet framstå som en president som redan lämnat över till sin vice. Biden förföljs av sina politiska motståndare som redan under valkampanjen hävdade att Biden är för gammal och inte hänger med mentalt och av det skälet behövde en vicepresident som tog över en stor del av uppgifterna som vilar på presidenten.

Det är svårt – för att inte säga omöjligt – att värja sig mot denna form av ryktesspridning på annat sätt än att vara en aktiv president.

Att Kamala Harris siktar på presidentposten efter vicepresidenttiden är ingen vild gissning. Hon var presidentkandidat 2020 men måste dra sig ur kampanjen sedan hon visat sig vara ett för svagt kort för att besegra inte bara Joe Biden i primärvalen utan även flera andra demokratiska kandidater.

Som synlig och framgångsrik vicepresident skapar hon sig ett försprång, antingen för presidentvalet 2024 eller 2028.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS