Joe Bidens upptäckt – vaccinationsplan saknades

En fullständig katastrof. Den nya Bidenadministrationen överraskades av att det saknas en plan för bekämpningen av coronapandemin. Nu sätter Joe Biden vaccinering högst upp på dagordningen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är känt att Donald Trumps Vita hus vägrat att samarbeta med Joe Bidens övergångsregering. Trump har personligen motsatt sig allt samröre av skälet att han påstår att han utsatts för valfusk.

Trots att spridningen av covid-19 hittills kostat över 406 000 amerikaner livet och att omkring 24,5 miljoner smittats av viruset har Trump undvikit att visa det engagemang som förväntas av en president. Han har visserligen givit klartecken till mångmiljardsatsningar på utveckling av vaccin men kritiseras för att sedan inte funnits med när det färdiga vaccinet skall distribueras till delstaterna för att sedan nå ut till alla som väntar. Delstaterna har ansvar, men samtidigt krävs federalt stöd för att få det att fungera.

ANNONS

– Planen som vi ärvde från Trumps administration var icke existerande, sade Joe Bidens kommunikationschef Kate Bedingfield på torsdagen.

LÄS MER:Historiska skillnaden när Joe Biden blev president

Inte rött eller blått

Det skall finnas 35 miljoner doser av vaccin tillgängliga men bara 16 miljoner hade vid Bidens installation blivit vaccinerade. Kate Bedingfield sade att Biden inte ser på de amerikanska delstaterna som blåa (demokratiskt styrda) eller röda (republikanskt styrda) utan som helt jämställda och att de kan vänta sig samma federal assistans. Donald Trump gjorde en poäng av att ”straffa” demokratiskt styrda delstater och att favorisera republikanska.

Joe Biden utfärdade redan timmarna efter att han svurit eden ett presidentdekret med innebörden att munskydd måste användas på alla federala arbetsplatser och i federala byggnader vid sidan av alla andra försiktighetsåtgärder som avstånd och handtvättning.

LÄS MER:Biden lovar att vara en president för alla

Trump hånade Biden

Under valkampanjen hånades Joe Biden av Donald Trump för att han använde munskydd och för att han satt och gömde sig ”i källaren”. Trump smittades av covid -19, fick avancerad vård på sjukhus men arrangerade ändå stora mottagningar i Vita huset som betecknas som ”superspridare”.

Det är inte ovanligt att en avgående administration undanhåller information en kort tid efter valdagen. Men efter någon vecka brukar samarbetet inledas med övergångsteamet som skall förbereda maktskiftet. I dramatiska skeenden – som vid denna allvarliga smittspridning – är det avgörande. Över 4 200 amerikaner dör varje dag i covid-19. Bidens sätt att hedra de avlidna med ljuskäglor längs den grunda långa bassängen nedanför Lincolnmonumentet och med sänkt huvud och en tyst bön i sitt tal vid installationen markerade att bekämpandet av pandemin är hans första prioritet.

ANNONS

Joe Biden bjöd på torsdagen in både republikanska och demokratiska ledare i representanthuset och senaten till ett möte i Vita huset för att nå fram till en gemensam hållbar plan för att snabbt kunna accelerera vaccineringarna. Biden beslutade inför mötet att militären skall engageras för civila uppdrag med transporter och uppbyggnad av stora vaccinationscentraler.

LÄS MER:Operation storstädning har börjat för presidenten

Planer saknas i delstaterna

Från delstater över hela USA kommer rapporter om att hemsidor för tidsbokning har kraschat, att vaccinet inte finns tillgängligt och att det saknas konkreta planer för var och hur vaccinationerna skall genomföras.

Biden har även bjudit in sexton senatorer från båda partierna till möte med hans ekonomiska stab för att diskutera nya anslag som behövs för coronasatsningen, men också för att kunna hjälpa miljontals amerikaner som under pandemin har förlorat jobb, hem och möjlighet att försörja sig. På torsdagen kom de senaste arbetslöshetsiffrorna som visade att Joe Biden ärvt den värsta ekonomiska situationen sedan Franklin D Roosevelt på 1930-talet och Barack Obama under den ekonomiska krisen 2008-2009.

Men det är oklart om det går att nå överenskommelser i det politiskt polariserade klimatet. Riksrätten mot Donald Trump når senaten inom de närmaste dagarna. Talmannen i representanthuset Nancy Pelosi väntas lämna över åtalet till senatens nye demokratiske majoritetsledaren Chuck Schumer. Den förre republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell har den senaste veckan distanserat sig från Donald Trump och sagt att hur senatorerna röstar i riksrätten är en samvetsfråga och att han tycker att det var rätt av representanthuset att rösta för att åtala, trots att ett hundratal av hans republikanska partivänner röstade mot.

ANNONS

– Vi har nu ingen tid att förlora, upprepade Joe Biden under sin första arbetsdag som president. Han manade till samarbete och enighet .

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s 46:e president

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS