Det här är Joe Biden – USA:s 46:e president

Han är den osannolike presidenten. I över trettio år har han haft siktet inställt på Vita huset. Men först vid 78 års ålder svär han eden. Därmed blir han den äldste som i modern tid inlett en första period.

ANNONS
|

Joe Biden gjorde en tidig karriär i det demokratiska partiet och var invald i senaten strax före sin 30-årsdag 1972. Men en månad senare slogs hans liv i spillror. Hustrun och den lilla dottern dog när bilen de färdades i blev påkörd dagarna före jul av en lastbil. De två sönerna skadades allvarligt men överlevde.

Joe Biden övervägde att inte ta plats i senaten för sin hemstat Delaware. Men partivänner övertalade honom, systern lovade att hjälpa till med barnen och själv bestämde han sig för att alltid se till att han hann med tåget från Washington för att kunna äta middag med pojkarna och få en stund tillsammans med dem innan läggdags. Det var, har han många gånger sagt, den svåraste tiden i hans liv.

ANNONS

Han föddes i Scranton i Pennsylvania och fick bara berättat att hans far med samma namn, Joseph Robinette Biden, varit ekonomiskt framgångsrik innan han föddes men förlorat det mesta i slutet av 1930-talet. Joe Bidens minne från barndomen är att familjen bodde hos morföräldrarna och att pappan inte kunde få ett fast jobb. I början av 1950-talet flyttade de till Delaware där pappan fick arbete och så småningom skulle Biden sr bli en framgångsrik försäljare av begagnade bilar och familjen skaffade eget hus i ett medelklassområde. Joe Biden och hans syskon fick möjlighet att utbilda sig.

LÄS MER:Det här är Kamela Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident

Förlöjligades ofta för sin stamning

Joe Biden har berättat att han kraftigt hämmades av sin stamning och att det var en plåga att läsa en text högt eller att tala inför andra. Han ägnade timmar hemma åt att prata rakt in i en spegel, men förlöjligades ofta när orden stockade sig och han inte fick fram vad han skulle säga. Efter studier på universitetet i Delaware läste han juridik och tog examen på Syracuse University där han träffade sin blivande fru Neilia.

När han övertalade hennes föräldrar att bröllopet skulle vara en katolsk ceremoni (Biden är djupt troende katolik) insåg han för första gången både sin sociala talang och förmåga att övertyga.

ANNONS

Men det var juridiken och inte politiken som först lockade. Och han såg sig en tid som republikan, mest därför att han ogillade en demokratisk konservativ politiker i delstaten. Richard Nixon och Vietnamkriget fick dock Joe Biden att bli demokrat.

LÄS MER:Här tar Melania farväl – då väntas Donald Trump tacka för sig

Började sin politiska bana 1971

1971 vann han sin första politiska lokala post och kastade sig utan större politisk erfarenhet in i senatsvalet 1972. Anledningen till att han inte hade några konkurrenter inom det demokratiska partiet var att ingen trodde att republikanen, som sökte omval till senaten, gick att besegra. Mätningarna visade också att Biden låg trettio procent efter, han saknade pengar och förlitade sig på familj och vänner som skötte kampanjkontoret. Och på Pat Caddell skall tilläggas, opinionsmätningarnas underbarn som ännu inte visat upp sig på den nationella scenen men som fyra år senare som kampanj- och opinionsexpert skulle vara med och hjälpa Jimmy Carter till presidentposten.

1988 hade Joe Biden valts om två gånger till senaten och var redo att ge sig in i presidentleken. Sedan elva år gift med Jill, en gemensam dotter och med pojkarna i college. På de tidiga valmötena såg han ut och lät som en segrare, trots att han kämpade mot stamningen.

Men snart blev det tvärstopp. Ett avsnitt i ett tal avslöjades som plagiat på ett brittiskt politikeranförande. Han anklagades även för att ha fått hjälp med en tenta av en studiekamrat. Joe Biden drog sig stukad tillbaka.

ANNONS

LÄS MER:Vita huset töms på allt – utom möblerna

Många år i senaten

Han vann därefter omval efter omval till senaten, omvittnat skicklig att nå kompromisser med republikanerna men också med tveksamma röster som för Clarence Thomas som domare i HD trots anklagelser om sexuella trakasserier och för kriget i Irak.

När han försökte ställa upp ännu en gång som president 2008 hamnade han direkt i bakvattnet bakom Barack Obama och Hillary Clinton. Men Obama plockade upp honom som sin vicepresident. Den allmänna meningen var att Biden äntligen hade kommit så nära presidentposten som möjligt. Han avstod sedan från att ställa upp i valet 2016, plågad av sonen Beaus död i en hjärntumör en tid tidigare och av den andre sonen Hunters missbruksproblem.

Men 2020 tog Joe Biden en ny chans. Donald Trump såg honom som en enkel match. Hunter Biden och Ukraina var det första anfallet. Hånet mot stamningen och öknamnet ”Sleepy Joe”, sömnige Joe, det andra.

Men Joe Bien reste sig och knockade Donald Trump i sista ronden. Den osannolike kandidaten stod som vinnare.

Namn: Joseph Robinette Biden Junior

Ålder: 78 år

Född: Scranton Pennsylvania, uppväxt i Delaware

Hemstat: Delaware

Yrke: Tillträdande president

Utbildning: Juridikexamen från University of Delaware och Syracuse University

Karriär: Senator från Delaware från 1972 till 2009. Vicepresident (Barack Obama president) 2009 till 2017. Kampanj från 2017 för valet 2020.

Familj: Hustrun Jill, fil dr och lärare, gifta sedan 1977. Sonen Hunter och dottern Ashley med familjer. Första hustrun och en dotter döda i trafikolycka, en vuxen son, Beau, avliden i cancer.

ANNONS