Biden lovar att vara en president för alla

Joe Bidens första tal som president kommer att arkiveras. Men det är den amerikanska demokratins seger som går till historien. I ett belägrat Washington svor den nye presidenten eden

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Enighet och försoning var ledorden i Joe Bidens tal sedan han svurit eden vid sidan av hustrun Jill – i turkosblå ensemble – som höll familjebibeln. Det blev inga konkreta löften men budskapet var klart – utan enighet kommer inte coronapandemin att kunna bekämpas och amerikanska liv kan inte räddas. Vikten av att hålla samman nationen – även med olika politiska uppfattningar – gick som en röd tråd genom talet och Biden lovade att vara en president för alla och inte bara de som röstat på honom.

Det var en stark upplevelse att se de inbjudna gästerna gå genom salarna i kongressen och nedanför Kapitoliums breda trappa som bara för två veckor sedan stormades av en mobb som påhejad av Donald Trump försökte förhindra att valresultatet fastställdes och ropade slagordet ”Häng Mike Pence”.

ANNONS

LÄS MER:USA:s nya president vill ha enighet - republikan vill ställa Biden inför riksrätt

Mike pence på plats

Med munskydd och avstånd mellan stolarna tog gästerna plats. Trumps vicepresident Mike Pence applåderades då han steg ut på podiet tillsammans med sin fru. Han avstod från att delta i Donald Trumps farväl på flygbasen Joint Base Andrews där Air Force One väntade och hälsade på sin efterträdare Kamala Harris som i blå klänning, kappa i samma färg och med sitt favoritsmycke pärlor kom ut på podiet med sin man. Vakten – som lurade demonstranterna åt fel håll och räddade Mike Pence, senatorer och kongressledamöter – var speciellt inbjuden till den första installationen som måste ske med extraordinära säkerhetspådrag och med bara ett fåtal inbjudna. 25 000 från nationalgardet, 2 500 militärer och poliser var mångdubbelt fler än de som deltog i ceremonin.

200 000 flaggor markerade platserna på the Mall där människor skulle deltagit i en folkfest, ljuslyktor kring den grunda bassängen framför Lincolnmonumentet påminde om att över 400 000 amerikaner förlorat livet i covid-19 det senaste året.

LÄS MER:Nu är det allvar för president Biden

Tre tidigare presidenter på plats

Tre tidigare presidenter markerade med sin närvaro att demokratin – som trots spänningar och våldsamheter som accelererat de senaste fyra åren – har segrat. Här fanns Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama. Jimmy Carter måste av hälsoskäl, hög ålder och coronarestriktioner stanna hemma och hade talat med Biden kvällen före installationen

ANNONS

Joe Biden var påtagligt rörd ut och höll sin fru Jill hårt i handen när han steg ut på podiet podiet men såg lättad och och lycklig ut när han svurit eden några minuter före utsatt tid och hållit sitt tal. Han kämpade med tårarna när Kamala Harris svor eden som vicepresident som den första kvinnan på den posten. Harris och hennes man eskorterade efter ceremoni ut Mike Pence och hans fru och de skrattade tillsammans. Mike Pence lämnade ett skrivet välkommenbrev till Harris och de vinkade till varandra när Pence lämnade Kapitoium.

LÄS MER:Trump tar farväl – har en egen avskedsceremoni

Donald Trump åkte hem

Donald Trumps avfärd från Washington skedde timmarna före installationen som han vägrade att delta i. Av det storstilade farväl som påstods vara planerat blev det inte mycket. Tusentals sägs ha varit inbjudna men bara några hundra kom till det som såg ut som ett avslaget valmöte med musiken från kampanjen dånande ur högtalarna. Inga av hans viktigaste ministrar eller rådgivare under årens lopp syntes till och Trump såg stukad och nedslagen ut.

Men Trump har låtit förstå att han inte givit upp det politiska. Han har visat intresse för att starta ett nytt parti, Patriot party, patriotpartiet, om han skulle förlora maktkampen inom det republikanska partiet.

En president som förlorat tappar snabbt strålglansen som ämbetet ger. Inflytandet i det egna partiet hotar också att erodera. Donald Trump har haft sin ”bas” i den tidigare ledarlösa Teapartyrörelsen där sympatisörerna förvandlats till Trumplojalister. Det är högst osäkert om Trump har orken, viljan och uthålligheten att bygga upp ett tredje parti utanför det traditionella partisystemet och om hans ”bas” är beredd att följa med honom på resan.

ANNONS
ANNONS