Operation storstädning har börjat för presidenten

Joe Biden upphävde redan från start flera av företrädarens mest omstridda beslut. Det har bara börjat, enligt den nye presidenten.

ANNONS
|

Uppgörelsen med Donald Trumps politik välkomnas av Bidens anhängare. Men möts med motstånd från Trumps kärnväljare i ett val där förloraren fick över 70 miljoner röster. Ett hinder blir också republikanska politiker i den lagstiftande kongressen, där demokraterna har svaga majoriteter i representanthuset och senaten.

Många amerikaner lockades av Trumps löften om att bygga en mur mot Mexiko. I valrörelsen som förde honom till makten 2016 såldes byggstenar i olika storlekar och prisklasser för att få in kampanjpengar. I Youngstown i Ohio blev det en god affär för republikanerna. Det bidrog till att trumma in kandidatens nationalistiska och upproriska budskap till det politiska etablissemanget och omvärlden och säkra den oväntade utgången på valkvällen.

ANNONS

LÄS MER:Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

LÄS MER:Första damen Jill Biden – och hennes elva företrädare

Fullt skrivbord för Biden första kvällen

Så fort Joe Biden anlände till Vita huset som president började han Operation storstädning. Bland de 17 dokument som han skrev under fanns ett stopp för konstruktion av muren. Joe Biden avblåser det nationella nödläge som Trump utlyste för att han skulle kunna omfördela pengar till murbygget.

Kopplat till det är invandring och där vill Biden så snart som möjligt återgå till den mer humana ordningen före Trump. Hans team i Vita huset uppger att departementet för inrikes säkerhet, i samarbete med andra organ, "kommer att fastställa civilpolitisk invandringspolicy som bäst skyddar det amerikanska folket och är i linje med våra värderingar och prioriteringar”, enligt nyhetskanalen CBS News.

Biden värnar om papperslösa unga amerikaner. Kongressen uppmanas att ge permanent status och en väg till medborgarskap för så kallade drömmare. Det rör nästan en miljon papperslösa som kom till landet som barn och skyddades från utvisning av president Obama.

LÄS MER:Donald Trump – presidentskapet i bilder

Stoppar det "muslimska reseförbudet"

Presidenten avskaffar det som kallas "muslimska reseförbudet", som begränsar resor och invandring till USA från länder som Syrien, Iran, Irak, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen.

I kampen mot covid-19 vill Biden att alla amerikaner bär ansiktsmask under 100 dagar. I federala byggnader blir det obligatoriskt. Han återinför "Direktoratet för global hälsosäkerhet och bioförsvar”. Vaccinationer påskyndas och testningen ökas. Nödlagstiftning utnyttjas för att öka produktionen av hälsomaterial.

ANNONS

USA går åter med i Världshälsoorganisationen (WHO). Joe Biden vill, heter det, återupprätta USA som en aktiv ledare vid WHO. Han vill bidra till att fattiga länder får tillgång till vacciner.

Samtidigt återinträder USA i klimatavtalet, som Trump drog sig ur. Förhandlingarna ägde rum i Paris under Obama-administrationen och leddes av Joe Bidens utsedde klimatansvarige, den dåvarande utrikesministern John Kerry.

LÄS MER:Biden lovar att vara en president för alla

Stoppar oljeledning

Biden återkallar ett gränsöverskridande presidenttillstånd som krävs för att avsluta Keystone XL-rörledningen för fossilt bränsle från Alberta i Kanada till den amerikanska sydkusten. Projektet kostar 8 miljarder dollar och kommer nu, enligt TC Energy, att avbrytas.

Ekonomisk lättnader för låntagare och studenter, mänskliga rättigheter och etik fanns på Bidens skrivbord första kvällen. Han vill att varje utnämnd verkställande myndighet ska underteckna ett etiskt löfte från federalt anställda om "att upprätthålla oberoendet för Justitiedepartementet".

Under de närmaste dagarna och veckorna kommer Vita huset att tillkännage ytterligare verkställande åtgärder som möter utmaningarna och levererar presidentens löften till det amerikanska folket, inklusive att upphäva förbudet mot att transpersoner inte får göra militärtjänst, enligt Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Kritiker till den nye presidenten, som lobbygruppen Heritage Action i Washington, hävdar att hans beslut – framför allt gällande migration och klimatet – kommer att göra USA mindre säkert, mindre fritt och mindre framgångsrikt.

ANNONS

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s 46:e president

LÄS MER:Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

ANNONS