Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

Donald Trump tvingas lämna Vita huset. Men han flyttar inte till våningen i Trump Tower i New York. Nu blir istället egendomen Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida hans permanenta residens.

ANNONS
|

Det går ingen nöd på Donald Trump när det gäller boenden. Så nedvärderade han också Vita huset när han blev president och sade att ingenting går upp mot de egna bostäderna. Tarvligt var ett omdöme som han kastade ur sig om de privata rummen som står till presidentens förfogande.

Nu är det knappast så som det ser ut på bilderna som ibland publiceras i tidskriften Architectural Digest januarinummer – sedan allt packats ihop och flyttlasset gått – då några presidenter valt att visa upp hur hur de levt under mandatperioden. Senast var det Barack Obama. Elegant, sparsmakat, modern design och antikt, gammal konst från statliga förråd och ny som presidentparet köpt eller lånat.

ANNONS

LÄS MER:Tommy Hilfigers färgglada Miamihus är till salu igen

Historiskt utseende

I den officiella delen av Vita huset ser det ut som under John F Kennedys korta presidenttid. Första damen Jacqueline tog som en av sina uppgifter att återskapa det historiska med hjälp av dåtidens främsta experter. Här finns också influenser från Frankrike och Venedig med rummen färgsatta i en speciell ton – blå rummet, gröna rummet och så vidare. Mycket lite har förändrats sedan dess.

Presidenten får fritt fram att byta ut möblemanget i Ovala rummet med soffor, fåtöljer, gardiner, tavlor och skulpturer och kan även beställa en ny rund rund matta med sigillet. Men skrivbordet – the Resolute desk från 1880 – ska helst står kvar. Det användes av John F Kennedy, återkom 1977 och endast George Bush den äldre har sedan dess haft ett annat. Det står där det är placerat och endast stolen anpassas till den nye presidenten.

Hur det sett ut hos Donald och Melania Trump i den privata våningen är oklart. Men en del har sipprat ut. Något överlastat med tunga möbler i slottsliknande stil, speglar och tavlor i breda guldramar och tjocka mattor sägs ha kopierats från 66:e våningen i Trump Tower i New York som tidigare var parets hem och som delvis visades upp före presidenttiden.

ANNONS

Att Donald och Melania Trump har skilda sovrum är dock känt, presidenten tillbringar gärna kvällarna och morgontimmarna i sängen med flera tv-apparater på och ständigt redo att twittra iväg sina kommentarer.

Domstol väntar

Men nu är det Mar-a-Lago som väntar på Donald Trump och antagligen också på Melania och sonen Barron. Ingen i familjen är längre skriven på adressen i New York utan istället i Palm Beach i Florida. Solskensstatens klimat passar den golfintresserade Trump och det solitt demokratiska New York välkomnar knappast med vänlighet expresidenten tillbaka. Istället väntar domstolen på södra Manhattan med flera kommande åtal för ekonomiska oegentligheter.

Mar-a-lago köptes av Donald Trump 1985. Det var en kontroversiell affär. Egendomen hade byggts på 1920-talet av en av USA:s rikaste kvinnor Marjorie Merriweather Post, arvtagare till ett matvaruimperium med frukostflingorna Post som största inkomstkälla. Mar-a-Lago var en av många bostäder som Post ägde. Här fanns också ett ”weekendställe” i delstaten New York dit hennes rika och berömda gäster fraktades med hennes privatplan eller sjöflygplan som landade på vattnet intill bryggan med ett flertal motorbåtar. Och våningar i USA och utomlands. Hennes hem Hillwood i Washington är museum och där kan lite av hennes hennes samling av Fabergéägg, antikviteter och juveler beskådas.

ANNONS

LÄS MER:Ägarna sålde sitt förra hus till Avicii

Byggdes för bland annat välgörenhetsbaler

Men Mar-a-lago var speciellt i hennes fastighetsbestånd. 126 rum på 10 000 kvadratmeter med 690 000 kvadratmeters mark och med salar där överdådet i europeiska palats återskapats. Byggt för att ta emot den tidens främsta ledare, kungligheter och ekonomiska överklass. I grunden fanns idén om att samla viktiga potentater på denna plats för olika fredsprojekt och för att anordna välgörenhetsbaler där överskottet gick främst till Röda Korset.

Det fanns många i den omedelbara närheten som gärna bidrog. Palm Beach på den långsmala ön i södra Florida var redan då den mest attraktiva platsen för eliten som sökte sig söderut under vintermånaderna. Broarna till öarna fungerade som gammaldags vindbryggor som lätt gick att dra upp.

Merriwater Post rynkade på näsan åt de ”nyrika”, till vilka hon egentligen själv på sitt sätt hörde. Men det var de med nya pengar som oftast flyttade till Palm Beach. Joe Kennedy tillhörde de som köpte vid havet snett över gatan och som Post ogillade. När hans son John F Kennedy blev president och tillbringade en hel del tid i detta ”södra vita hus” bytte hon fot och blev snabbt värdinna för presidentfamiljen.

LÄS MER:Västsvenska husen som tar julpyntet till nya höjder

Gav egendomen till amerikanska staten

När Marjorie Merriweather Post dog 1973 visade det sig att hon testamenterat Mar-a-Lago till den amerikanska staten för att användas till toppmöten och viktiga konferenser. Bara några år senare kom oljekrisen och president Jimmy Carter aviserade att han tänkte göra sig av med mycket ”onödig” statlig egendom. Mar-a-lago hamnade i den kategorin och återlämnades till Posts arvtagare. Som i sin tur sålde hela härligheten 1985 till Donald Trump för tio miljoner dollar. Det var en struntsumma redan då och Trump förvandlade omgående egendomen till en medlemsklubb med möjlighet till övernattning för att inbringa pengar. Idag kostar det 200 000 dollar per år för att komma in till strandområdet, ligga vid poolen eller att spela golf på banan som inte finns på ön utan på andra sidan motorvägen i West Palm Beach.

ANNONS

Utbyggnaden – för att kunna hyra ut till olika evenemang för upp till 800 personer – skedde snabbt och här har Donald och Melania själva gift sig liksom sonen Donald jr och tusentals andra mer eller mindre kända par. Festerna har även under presidenttiden avlöst varandra där tio tusen dollar för att delta inte är ovanligt. Ibland är presidenten med och då blir det ännu dyrare. Till nyår kan det kosta 100 000 dollar. Partytält står permanent på gräsmattorna för uthyrning till fester.

Grannarna klagade före presidenttiden på att Trump satt upp en för hög flaggstång men han vann i domstol, det finns ständigt klagomål på trafiken till alla evenemangen. Själv krävde Trump att flygtrafiken skulle omdirigeras för att inte störa, det löste sig av säkerhetsskäl när han blev president.

Salarna – som medlemmar och mindre prominenta gäster kan röra sig i – är några få och de större som är är kopierade på palats är avsedda för speciellt inbjudna. Bill och Hillary var förr välkomna. Också till Donalds bröllop med Melania.

– Jag åkte för att jag var senator från New York och han sysslade med fastigheter där, förklarade Hillary senare.

– Dom tvekade iallafall inte när det gällde att sörpla i sig champagnen, kommenterade Donald.

ANNONS

Få bilder från det privata

De privata delarna av Mar-a-Lago är avskilda med egen entré, skyddad park och poolområde. En del av stranden är också avspärrad. Från det privata läggs bara ett fåtal bilder ut, som Donald Trump vid en dataskärm vid skrivbordet. När Trump vill åka till och från Florida gör han det också fortsättningsvis på skattebetalarnas bekostnad – presidenter har betalda resor med privatflyg, säkerhetsvakter och annat livet ut.

Palm Beach är en liten överklassort med strikt social segregering. Den som inte passar in – på samma sätt som under Marjorie Merriweather Posts tid – är inte välkommen med eller utan pengar. President är en självklar inträdesbiljett. Före detta är inte lika säkert.

Men Donald Trump kan räkna med familjen också i framtiden. Dottern Ivanka och hennes man Jared Kushner har nyligen köpt tomtmark på den exklusiva ön Indian Creek Island utanför Miami av sångaren Julio Iglesias för över 30 miljoner dollar. Ön kallas ”miljardärsbunkern” med stor säkerhetsbevakning dit ingen ovälkommen kan ta sig. Jared Kushners far – som också sysslat med fastighetsaffärer i New York och suttit i fängelse för ekonomiska oegentligheter – har även han skaffat mark i Florida.

Mar-a-lago har fungerat som presidentens ”södra vita hus” med Trump men kanske ändå inte som Post en gång tänkte sig. Nu kan iallafall Japans tidigare premiärminister och Kinas president Xi räknas in som prominenta gäster under Trumps presidenttid. Mellan varmrätten och förrätten, då Xi var på plats, gav Trump klartecken till ett missilanfall i Syrien. På det sättet har Mar-a-Lago också gått till historien.

ANNONS

LÄS MER:Så har familjen Trump juldekorerat Vita huset

ANNONS