Så har familjen Trump juldekorerat Vita huset

Vita huset dekoreras för jul. Och det är första damen som förväntas visa intresse. Melania Trump får ta en sista revansch. När hon yttrade f-ordet i samband med sina julplikter föll det inte i god jord.

ANNONS
|

Den största granen bars in i Vita huset i förra veckan. Granen anlände på en vacker vagn och Melania Trump tog emot utanför Vita huset. Just så skall det gå till när julsäsongen inleds.

Barrträden anländer visserligen några dagar före Thanksgiving , tacksägelsehögtiden, i slutet av november. Men så finns det också ett helt team i Vita huset som endast är sysselsatt med att planera och genomföra allt så att presidentens hus förvandlas till ett glittrande palats som kan visas upp för det amerikanska folket.

Och det är här som första damen har en av sina viktigaste uppgifter. Hon får redan under sommaren olika alternativ att ta ställning till och kan även själv sätta sin prägel på hur det skall se ut. Men den stora granen från golv till tak går inte att ändra på och inte heller de mindre granarna ( sällan under tre meter) som finns både inomhus och utomhus. I den privata delen av Vita huset får presidentparet göra som de vill men i de officiella rummen är det stil och historia med blommor , granris och järnek som skall dominera bilden.

ANNONS

När Melania Trump talade med sin nära väninna Stephanie Winston Wolkoff om första damens arbete med juldekorationerna yppade hon vad hon kände:

– Vem f-n bryr sig om julgrejerna och dekorationerna? Men jag måste göra det ändå, eller hur?

Olyckligt nog spelade väninnan (numera före detta) in utfallet i hemlighet och publicerade i en avslöjande bok om Melania under valrörelsen. Så nu är det bara för Melania att låtsas som ingenting och med liv och lust ge sig hän när hon leende visar upp hur Vita huset ser ut i julskrud. För hon vill knappast sticka ut negativt i de historiska böckerna där tidigare första damer - åtminstone utåt - visat sin förtjusning över vad som åstadkommits av skickliga florister, dekoratörer och historiskt bevandrade.

Det finns oftast ett patriotiskt tema i något av rummen. Blått, rött och vitt, amerikanska flaggor. Så också när Melania är med och väljer. Kransar av järnek, girlanger i granris och cypress på öppna spisar. Rosetter och amaryllis, julrosor och mossa. Varje gran har sina speciella dekorationer.

För den som vill skapa en egen Vita huset gran går det att köpa den officiella julprydnaden som varje år skapas av White House Historical Association och som påminner om en särskild president. I år är det John F Kennedy som med huvudet något böjt och med armarna i kors ramats in. Det är ovanligt med ett porträtt av en president men i år föll valet på Kennedy vars hustru Jacqueline satte standarden för hur granen skulle kläs i en barnfamilj . Det blev en ” barnens julgran” med Jesus i krubban, hedarna, Josef och Maria och de tre vise männen i naturlig storlek i ett av rummen. med Lyndon Johnsons hustru Lady Bird draperades kristallkronorna i tyg. Rosalynn Carter var, liksom sin man Jimmy, nedtonad och spred en försiktig julglädje präglad av den ekonomiska krisen. Med Hollywoodinfluerade Ronald och Nancy Reagan blev det tvärtom. Här fanns gigantiska granar med konstgjord snö och istappar och en släde med klappar på det antika trägolvet. Michelle Obama engagerade maken Barack i besluten om hur det skulle se ut - mycket grönt och vackert belyst också i parken kring Vita huset.

ANNONS

Men nu är det Melania Trump som en sista gång får vara med och visa upp det juldekorerade Vita huset. En hel del guld och glitter, just det som även presidenten uppskattar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS