Historiska skillnaden när Joe Biden blev president

En ny president men också fortsatta avspärrningar och oro för oroligheter i Washington. Borgmästaren Muriel Bowser säger att det fortfarande finnas anledning till vaksamhet.

ANNONS
|

Installationen av Joe Biden gick lugnt till väga. Inga incidenter rapporteras. Det kommer ändå att finnas en förstärkt polisnärvaro de kommande veckorna och det är oklart om de höga staketen kring Kapitolium kommer att tas bort i närtid. Den nyvalda kongressens båda hus – representanthuset och senaten – har just inlett sitt arbete och det finns en allvarlig hotbild som innebär att även bevakningen inomhus har förstärkts.

Inom kort överlämnar representanthusets talman Nancy Pelosi riksrättsåtalet mot den förre presidenten Donald Trump till senatens nye demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer. Behandlingen av åtalet kan ta ett par veckor och dom väntas i februari.

ANNONS

LÄS MER:Donald Trump – presidentskapet i bilder

Hyllas för värdigheten

Joe Bidens installation får genomgående beröm för både värdigheten och för inramningen, trots att både cornarestriktionerna och säkerhetsläget innebar kraftiga inskränkningar och att bara ett fåtal inbjudna kunde delta. Hela den öppna platsen The Mall var avspärrad och ingen tilläts röra sig i centrala Washington.

Men istället för hundratusentals människor på plats vajade 200 000 flaggor på promenadstråket och arrangemang markerade en karta över USA och de amerikanska färgerna blått, rött och vitt.

Längs den grunda bassängen framför Lincolnmomumentet var ljuskäglor tända som en påminnelse om att över 400 000 amerikaner dött i covid-19 och Joe Biden bad alla att i tyst bön hedra de avlidna.

LÄS MER:Det här är Joe Biden – USA:s 46:e president

30 000 lögner

Flygfoton från Bidens installation jämförs med bilder från Barack Obamas 2009 och Donald Trumps 2017. Obama samlade uppemot två miljoner människor, det var ett trångt böljande folkhav och den största folksamlingen någonsin vid en installation. Donald Trumps attraherade betydligt färre. På bilderna syns stora vita tomma fält. Men Trump hävdade ändå att han lockat fler än någon tidigare president och hans pressekreterare fick kalla in medierna för att försäkra samma sak. Det skulle visa sig bli den första lögnen från Trump under de fyra åren som president. Enligt sammanräkningen i Washington Post – som konsekvent gått igenom Trumps uttalanden – har han levererat över 30 000 osanningar. Och då är inte de sista som han framförde vid avfärden från Joint Base Andrews utanför Washington och vid ankomsten till Palm Beach i Florida inräknade.

ANNONS

LÄS MER:Hundratusentals flaggor när åskådarna får stanna hemma

LÄS MER:Biden lovar att vara en president för alla

ANNONS