Trump öppnar för valet 2024 – men inte med nytt parti

Jublande anhängare mötte Donald Trump när han talade för första gången sedan maktskiftet i Vita huset.
– Den fantastiska resan är långt ifrån över, försäkrade han och sade att han kanske försöker bli president ännu en gång.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Förväntningarna byggdes upp inför Trumps ankomst och den förre presidentens röst hördes ur högtalarna samtidigt som talarstolen stod tom på den nästan helt mörklagda scenen. Uttalanden från konservativa CPAC:s konferens spelades sedan upp i väntan på expresidenten. Talkörerna avlöste varandra:

– Donald Trump. Donald Trump. Donald Trump.

Deltagarna kom på fötter till musik av Michael Jackson.

Försenad, jämfört med den första schemalagda tidpunkten, gjorde Trump entré och ställde sig i talarstolen strax före klockan elva på söndagskvällen svensk tid. Han intog lugnt scenen och klappade i händerna till amerikansk patriotisk musik.

Publiken skanderade: ”USA, USA, USA”.

Möttes av guldstaty

Donald Trump var den främste och avslutande talaren på Conservative Political Action Conferences, CPAC, årliga sammankomst. Denna gång hölls konferensen i Orlando i Florida istället för som vanligt i Washington och området däromkring där coronarestriktionerna är mer omfattande. I Florida kunde fler delta och en guldfärgad staty – vars ansikte liknande Trumps – mötte deltagarna. Men resten av statyn var knappast presidentlik med knälånga shorts i stjärnbanerets färger och en stjärna som frihetsgudinnans i New York.

ANNONS

CAPC:s konferens har koncentrats kring att demokraterna och Joe Biden driver USA i en socialistisk riktning och att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk.

Trump tonade ned motståndet som kommer från republikaner i kongressen som röstade för att döma honom i riksrätten nyligen och framhöll att de som röstade för honom fortfarande dominerar partiet. Han sade att republikanerna är hans och att han inte avser att starta ett nytt parti.

LÄS MER:Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

”Vi kommer att vinna”

Det var en Donald Trump i gammal känd stil som försäkrade sina anhängare att han inte lämnat ledarskapet för republikanerna, men han gav inget klart svar om han avser att försöka bli partiets presidentkandidat 2024. Men han lovade:

– Vi kommer att vinna.

Han sade att försöken att tysta honom och hans sympatisörer inte har någon betydelse. Han hyllade också den nyligen avlidne konservative radioprofilen Rush Limbaugh.

– Han tittar ned på oss.

Trump sade att han kommer att ”kämpa vid er sida” och lovar att inte överge någon.

Många talare framträdde före Trump under den fyra dagar långa konferensen som inleddes i torsdags och avslutades sent på söndagskvällen svensk tid. Bland dem fanns Donald Trumps son Donald jr. och hans sambo Kimberley Guilfoyle som tidigare var programledare på tv-bolaget Fox men som nu är den tidigare presidentens medierådgivare. Även Texas senator Ted Cruz fanns på plats men framträdande republikaner, som den tidigare vicepresidenten Mike Pence och republikanernas minoritetsledare i senaten Mitch McConnell, saknades.

ANNONS

Spekulationerna gäller om Donald Trump själv aspirerar på republikanernas nominering som presidentkandidat 2024 eller om han krattar manegen för sin son Donald jr. eller någon annan av Trump-lojalisterna som hoppas att den förre presidenten skall kunna ”leverera” sina mest hängivna väljare. Det kom inga klara besked i Trumps första tal sedan avgången.

LÄS MER:Trump startar inte nytt parti

Bergfast partiidentifikation

Mitch McConnell är republikansk minoritetsledare i senaten och anser att Donald Trump är praktiskt och moraliskt ansvarig för stormningen av Kapitolium den 6 januari. Men han säger ändå att han kommer att rösta på Trump om denne nomineras till republikansk presidentkandidat 2024. Det illustrerar väl partiidentifikationen som innebär att en republikan röstar republikanskt även om kandidaten ogillas. Det andra partiets kandidat uppfattas nästan alltid som sämre. Samma sak gäller demokraterna som i regel föredrar en demokratisk kandidat – som inte på alla plan håller måttet –framför en republikan.

Men det är en lång väg för Donald Trump till en eventuell republikansk nominering vid konventet efter primärvalen 2024. Trump är inte bara förlorare i presidentvalet 2020 , republikanerna förlorade även majoriteten i senaten och lyckades inte heller bärga majoriteten i representanthuset.

Att redan nu, tre och ett halvt år före nästa presidentval, meddela sina avsikter att ställa upp är ovanligt. Det ger motståndarna möjlighet att mobilisera – både inom det egna partiet och hos demokraterna – och sätta krokben för ambitionerna. Däremot finns det en poäng med att skapa intresse och osäkerhet om kandidaturen. Med Donald Trump som ett ständigt närvarande orosmoment måste demokraterna hantera hans konservativa agenda om att ”göra Amerika stort igen”. Republikanerna tvingas också att ta hänsyn till Trumps bas av väljare samtidigt som det djupt splittrade partiet måste enas för att kunna vinna både mellanårsvalet till senaten och representanthuset 2022 och presidentvalet 2024, oberoende av vem som blir republikanernas presidentkandidat.

ANNONS

Fortfarande har Donald Trump inflytande, mest av skälet att republikanerna inte har en klar och tydlig ledning sedan Trump förlorade presidentvalet.

LÄS MER:McConnell beredd att stödja Trump

ANNONS