Demokraterna vann extraval – men orosmoln hopar sig

Lättnad och glädje hos Demokraterna efter extravalet i Virginia. Men oro för att andra platser skall förloras i kongressen. Och nervös väntan på att Joe Biden skall bestämma sig för om han ställer upp.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Demokraterna förlorade majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet i höstas. Men republikanernas övervikt blev mindre än väntat. Partiet är dessutom splittrat med en högljudd högerflank som hotade att inte rösta på den republikanske talmannen Kevin McCarthy utan att han gjorde betydande eftergifter för de oppositionella.

När den demokratiske kongressledamoten, Donald McEachin i Virginia, avled efter valet såg republikanerna möjligheten att vinna ytterligare en plats vid extravalet som genomfördes i tisdags.

Men partiet fick se sin kandidat Leo Benjamin få storstryk. Demokraternas Jennifer McClellan vann en jordskredsseger med 75 procent mot Benjamins 25. McClellan blev därmed även historisk som den första svarta kvinnan som representerar Virginia i representanthuset.

ANNONS

Demokratisk oro

Men segern var knappt vunnen förrän den demokratiske kongressledamoten David Cicilline meddelade att han avgår för ett annat jobb i juni. Det betyder att det blir extraval även i Rhode Island och här hoppas nu republikanerna att kunna vinna den platsen. Ännu finns varken någon kandidat från Demokraterna eller Republikanerna på plats. Men David Cicilline vann med 28 procent över sin motståndare i höstas, vilket ger en indikation på att en demokratisk kandidat skulle kunna segra även denna gång.

I senaten finns det också oro hos Demokraterna. Senatorn Kyrsten Sinema ändrade överraskande partibeteckning efter mellanårsvalet och är nu oberoende. Hon säger att hon troligen oftast kommer att rösta med Demokraterna. Men partiets majoritet hänger på vicepresidenten, som är formell ordförande i senaten och har utslagsröst.

Ett annat orosmoment för Demokraterna i senaten är att John Fetterman tillfälligt lämnat arbetet för att behandlas på sjukhus för depression. Fetterman har en historia av psykisk ohälsa och drabbades av en stroke för ett år sedan. Han hade inte återhämtat sig vid valet i höstas men vann. Om hans hälsa tvingar honom att lämna blir det nyval och där är utgången oviss.

Trycket ökar dessutom på Joe Biden att lämna besked om han ställer upp till omval eller inte. Det finns alltid en plan B i det parti som har en sittande president som har möjlighet till omval. Om något gör att presidenten tackar nej måste det finnas en planläggning för att lansera någon annan. Det är särskilt viktigt om problemet uppstår under primärvalen och presidenten där inte utmanas internt av andra kandidater.

ANNONS

Stärkt ställning

Den naturliga kandidaten för partiet i ett det läget skulle vara vicepresident Kamala Harris. Men kommer beskedet tidigare att Biden inte ställer upp är fältet friare.

Joe Biden sade i höstas att han skulle överväga sitt beslut under jul – och nyårshelgen. Men ännu har han inte antytt åt vartåt det lutar.

Biden får svaga poäng för sättet som han sköter jobbet. Men efter det överraskande besöker i Kiev i Ukraina stärkt sin ställning.

Donald Trump är den ende republikanske kandidaten som meddelat att han ställer upp 2024. Men Trump har inte bättre opinionssiffror än Biden.

Och varken Demokraterna eller Republikanerna har ett färdigt framgångsrecept som säkert vinner väljarna.

LÄS MER:Problem på hemmaplan för Joe Biden

LÄS MER:Sviktande stöd i opinionen för Ukraina i USA

LÄS MER:Bidens besök i Kiev drar USA djupare in i kriget

LÄS MER:Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS