Republikanernas Nikki Haley har tagit steget och utmanar Trump. Flera tycks vara på väg att följa efter.
Republikanernas Nikki Haley har tagit steget och utmanar Trump. Flera tycks vara på väg att följa efter. Bild: Robert F. Bukaty

Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

Nikki Haley tar strid med Donald Trump. Hennes beslut att ställa upp i presidentvalet öppnar upp för ytterligare kandidater. Och den republikanska enigheten bakom Trump är därmed bruten.

ANNONS
|

Ännu har inte valtemperaturen ökat nämnvärt av Nikki Haleys besked. Om ett år inleds primärvalen då partierna – Republikanerna och Demokraterna – väljer vem som ska bli presidentkandidat. Just nu ser det ut som att president Joe Biden söker omval utan interna motkandidater. Bidens officiella tillkännagivande väntas under våren.

Och de flesta som hastar förbi Vita huset i ösregnet i Washington tar för givet att Biden inte kommer att överraska och dra sig tillbaka.

– Klart han försöker bli president för ytterligare en period, säger Alyson och kämpar för att få ordning på paraplyet. Inte för att jag gillar honom men han ställer i alla fall inte till med några konstigheter.

ANNONS

Hank tycker att det behövs någon yngre som styr:

– Märkligt om det blir Trump mot Biden igen. Kan vi inte bättre?

Kräver föryngring

Nikki Haley var tidigare guvernör i South Carolina och utnämndes av Donald Trump till FN-ambassadör. Hon har prisat Trump i alla tonarter och har även efter sin avgång från ambassadörsposten försäkrat att hennes stöd för Trump är obrutet.

Nu låter det annorlunda. Hon säger att republikanerna inte bara behöver föryngras i ledarskiktet utan påpekar även att det är ett parti som inte attraherar viktiga väljargrupper.

– Vi har förlorat i antal avgivna röster i sju av de senaste åtta presidentvalen, påminner hon.

Det är ett svårsmält budskap för republikaner som hellre talar om segrar i elektorsröster i delstaterna, enligt modellen "vinnaren tar allt". Valsystemet innebär att en kandidat som fått färre röster än motståndaren totalt när alla röster i USA räknas ihop, ändå kan vinna presidentposten eftersom det är antalet elektorsröster i delstaterna som avgör. En rösts övervikt i en delstat räcker för att vinna alla elektorsrösterna.

Nikki Haley uppfattas inte som ett starkt republikanskt namn, men hon är först att utmana Donald Trump. Det sker vid ett tillfälle då rädslan börjat vika för hämndaktioner från den förre presidenten mot de som opponerar sig mot hans felaktiga påstående att han förlorade valet 2020 på valfusk.

ANNONS

Trump utelämnad

En första indikation på att vinden håller på att vända kom med Sarah Huckabee Sanders svarstal på Joe Bidens årliga tal till nationen nyligen. Hon nämnde inte Trump vid namn, talade om att det behövs föryngring i toppolitiken och uttalade inte heller stöd för Trump. Huckabee Sanders var presstalesperson för Trump i Vita huset, är nu guvernör i Arkansas och var utvald av det republikanska partiet att hålla svarstalet. Att hon på egen hand skulle ha utelämnat stöd för Trump är inte troligt.

Sarah Huckabee Sanders under sitt svarstal efter Joe Bidens tal i State of the union.
Sarah Huckabee Sanders under sitt svarstal efter Joe Bidens tal i State of the union. Bild: Al Drago

När Nikki Haley inledde sin kampanj häromdagen var det med en rivstart i hemstaten South Carolina. Det är här som Demokraterna kommer att genomföra sitt första primärval 2024 när de hoppar över Iowa och New Hampshire i inledningen. Republikanerna håller dock fast vid den gamla ordningen och Haley är under veckoslutet på plats i båda delstaterna.

Haley har indiskt ursprung liksom vicepresident Kamala Harris vars mor också kommer från Indien (pappan är svart och från Jamaica). Men Haley är knappast feminist som Harris. Listan kan göras lång där de politiskt skiljer sig åt. Haley är till exempel emot aborter, Harris är för.

Gynnande splittring?

Nikki Haley talar om sin styrka och att hon stod upp mot diktatorer under sin FN-tid. Hon påpekar att hon som kvinna kan slå till hårdare.

ANNONS

– Det känns betydligt mer när det sker med höga klackar.

I valet 2016 fanns närmare tjugo republikanska kandidater med i partiets inledande startfält i primärvalen. Det gynnade Donald Trump som splittrade och söndrade med en retorik och ett språkbruk som inte hörts tidigare. 2020 hade Trump inga interna motståndare när han sökte omval.

Men 2024 kan det bli betydligt tuffare. Nikki Haley har börjat montera ned skyddsvallen kring Trump och fler står beredda att överge och utmana honom. Floridas guvernör Ron DeSantis skrattade nyligen bort frågan om han ställer upp och sade:

– Det skulle ni allt bra gärna vilja veta.

Men DeSantis samlar in pengar på ett sätt som tyder på en presidentvalskampanj. Och Trumps vicepresident Mike Pence är – utan att ha tillkännagivit sin kandidatur – redan nu i New Hampshire och Iowa och talar om vad som behöver göras.

Trump själv säger att han är glad att Nikki Haley ställer upp mot honom.

– Ju fler desto bättre, tillägger han kanske med baktanken att han med splittrade röster på flera kandidater till sist kan samla flest.

Presidentposten hägrar inte längre bara för Donald Trump. Många fler republikaner drömmer om Vita huset.

GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington. Bild: Britt-Marie Mattsson

LÄS MER:Bidens tal öppnar för omvalskampanj inför 2024

LÄS MER:Haley utmanar Trump i USA:s presidentval

LÄS MER:George Santos sitter kvar i kongressen – helt utan stöd

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

ANNONS