Bidens tal öppnar för omvalskampanj inför 2024

– Låt oss slutföra jobbet.
USA:s president Joe Bidens tal till nationen var ett pärlband av beslut, förslag, försvar av demokratin och hoppfullhet. Upptakten till valrörelsen var tydlig utan att Biden meddelade att han ställer upp till omval.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var en påtagligt energisk Joe Biden som natten till onsdagen svensk tid höll presidentens årliga tal till nationen inför kongressens båda kammare, senaten och representanthuset. Presidenten möttes, som brukligt är, av applåder vid ankomsten av respekt för ämbetet. Men medan demokraterna stående jublade och applåderade genom hela Bidens närmare ett och en halv timma långa tal satt republikanerna till större delen ned.

Den nye republikanske talmannen i representanthuset Kevin McCarthy fanns bakom Biden tillsammans med vicepresident Kamala Harris som formellt är ordförande i senaten. McCarthy applåderade Biden stående vid några tillfällen men kongressledamoten Marjorie Taylor Greene på partiets högerflank tillhörde dem som vid upprepade tillfällen häcklade presidenten och ropade " lögnare."

ANNONS

En incident markerade också att den omstridde republikanske kongressmannen George Santos – som ljugit om sin bakgrund – isoleras av traditionella republikaner. När Santos trängde sig fram för att kunna hälsa på Joe Biden vid ankomsten steg senatorn Mitt Romney emellan och sade "du hör inte hemma här."

”Made in USA”

Det var i huvudsak ett inrikespolitiskt tal som Biden höll. Men utrikespolitiskt lovade han fortsatt uppställning för Ukraina, fördömde Rysslands aggression och nämnde kort nedskjutningen av den kinesiska ballongen utanför USA:s kust och kritiserade Kina.

Joe Biden försäkrade att alla projekt med offentliga pengar ska genomföras med produkter som tillverkas i USA. Det gäller allt från material till anläggningar av vägar och reparationer av broar till avancerad teknik. "Made in USA", tillverkat i USA är ledordet och företag uppmuntras med olika ekonomiska lättnader att investera.

Men Biden gick också hårt åt mångmiljardärerna, både som privatpersoner och företagsägare. Han påpekade att de kommer undan med noll procent i skatt och kräver att de minst ska betala 15. Att de allra rikaste betalar mindre i skatt än en lärare eller brandman måste ändras, sade Biden, som försäkrade att ingen som tjänar under 400 000 dollar om året kommer att få skattehöjningar.

Demokraterna appolåderade länge och ofta. Det var lite tystare från republikanskt håll.
Demokraterna appolåderade länge och ofta. Det var lite tystare från republikanskt håll. Bild: Alex Brandon

Fick republikan att skratta

Biden gav sig också på vad som i vid mening kan beskrivas som servicenäringen som lägger på en rad olika avgifter ovanpå priset. Det handlar bland annat om hotell som har "resort-tillägg" på uppemot nittio dollar:

ANNONS

– Och då är de inte ens i närheten av att vara en "resort", sade Biden och fick även talmannen Kevin McCarthy att skratta.

Biden fortsatte med att rada upp en del av de verksamheter som tar orimliga avgifter som han vill komma åt – banker, kontokortsföretag, biljettförsäljare och flygbolag med tillägg för i stort sett allt.

– Barn behandlas som bagage när familjer som reser får betala extra för att kunna sitta tillsammans.

Joe Biden lovade att arbeta vidare för att sänka priset på receptbelagd medicin och påpekade att medicin i USA är dyrare än någon annanstans i världen. Priset på insulin för diabetiker har redan sänkts och Biden vill gå vidare med allt som är receptbelagd. Han uppmanade både demokrater och republikaner att "ställa sig upp för pensionärerna " men möttes av bu-rop när han bad alla att arbeta för att stärka de offentliga sjukvårdssystemen Medicaid och Medicare.

Medvind

Som en råd tråd genom talet gick att det mesta kräver samarbete i kongressen. Det gäller inte minst insatser mot smuggling av droger som fentanyl över gränsen till Mexiko, droger som kräver över 70 000 liv om året.

Av en opinionsmätning framgår att omkring 60 procent av de tillfrågade inte ser någon förbättring i vardagen de senaste två åren, trots att de ekonomiska kurvorna pekar uppåt. Men snabbmätningarna efter talet tydde på att Biden, åtminstone tillfälligt, svängt opinionen. I en mätning av tv-bolaget CNN svarade 50 precis inför talet att USA är på rätt väg men efter talet var siffran 66 procent.

ANNONS
Den före detta talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, säger att det inte finns någon utmanare till Joe Biden från demokratiskt håll om presidentposten 2024.
Den före detta talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, säger att det inte finns någon utmanare till Joe Biden från demokratiskt håll om presidentposten 2024. Bild: Jacquelyn Martin

Det är just den svävningen som Joe Biden hoppas kunna behålla när han meddelar att han ställer upp till omval. Det är tydligt att Biden redan bestämt sig, men avvaktar med att offentliggöra beslutet.

Den tidigare demokratiske talmannen Nancy Pelosi sade efter talet att hon hundraprocentigt stödjer Biden om han ställer upp. Hon påpekade också att det vid den senaste demokratiske sammandragningen i Philadelphia för en vecka sedan fanns en allmän uppbackning av Biden.

– Det finns inga andra demokratiska kandidater som kan utmana Joe Biden, fastslog hon.

Arkansas republikanske guvernär, Sarah Huckabee Sanders, gav republikanernas replik-tal efter Joe Bidens state of the union.
Arkansas republikanske guvernär, Sarah Huckabee Sanders, gav republikanernas replik-tal efter Joe Bidens state of the union. Bild: Al Drago

Republikanernas svarstal – efter presidentens tal till nationen – hölls av Arkansas guvernör Sarah Huckabee Sanders. Hon kallade Bidens politik för vansinnig och hävdade att han hålls gisslan av den radikala vänstern. Hon påpekade att hon är USA:s yngsta guvernör medan Biden är USA:s äldste president. Hon efterlyste föryngring i toppolitiken. Huckabee Sanders var presstalesperson för Donald Trump i två år. Hon nämnde inte Trump vid namn och sade inte heller att hon stödjer Trump som det republikanska partiets presidentkandidat.

LÄS MER:Politiker i USA bråkar om mexikanska migranter

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

LÄS MER:George Santos sitter kvar i kongressen – helt utan stöd

ANNONS