Politiker i USA bråkar om mexikanska migranter

Migrantkaos och ingen snabb lösning i sikte. Tusentals tar sig nu dagligen över gränsen från Mexiko till USA. Den politiska polariseringen hindrar samarbete över partigränsen. Och migranter kommer i kläm.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Julhelgens bitande kyla med minusgrader även söderut har gjort situationen svårare än vanligt för migranterna som olagligt tar sig in i USA. Myndigheterna anger minst 2 500 som kommer dagligen och närmare 100 000 uppges finnas i Mexiko alldeles intill gränsområdet. Ytterligare minst 100 000 beräknas just nu vara väg från Venezuela och andra länder i Latinamerika, genom Centralamerika och Mexiko för att försöka komma över gränsen till USA.

De större gränsövergångarna är sedan länge befästa och stora sträckor har olika typer av barriärer som skall förhindra migranter att illegalt ta sig över. Den mur som Donald Trump lovade att bygga – och som han påstod att Mexiko skulle tvingas att betala – är långt ifrån konstruerad.

ANNONS

Kontrolleras av knarkkarteller

Skälet är både den långa sträckningen och kostnaderna (Mexikos intresse av att finansiera var noll). Det är ett otillgängligt område som till en del övervakas av drönare och patrullerande polis och gränsövervakare. Den svåra terrängen med delvis ökenområde, där kylan på natten kan vara lika svår som hettan på dagen, försvårar också framkomligheten. Men nya tillfälliga passager letas ständigt upp där det finns möjlighet att ta sig fram.

Större delen av den illegala migranttrafiken kontrolleras av internationella knarkkarteller och kriminella nätverk i Mexiko. Människosmugglarna kräver betalt för att dumpa de som söker sig norrut på platser där migranterna överges och varifrån de får ta sig den sista biten på egen hand. Hur många som dukar under på vägen, överges för ett ovisst öde eller helt enkelt dödas är oklart. Men sedan årtionden tillbaka har uppskattningen varit minst ett par tusen varje år.

Problemet för gränsbevakningen och migrantmyndigheten på den amerikanska sidan är att resurserna är otillräckliga för att hantera strömmen av nyanlända. Av de som kommer beräknas en bråkdel ha asylskäl för att få stanna men alla borde, enligt regelverket, ha rätt att få sina fall prövade.

Utnyttjade hälsovårdslag

Med den stora ström som anländer dagligen finns inte möjligheten till varken uppehållsplatser eller prövning vilket leder till att majoriteten genast deporteras. Det hindrar dock inte många av dem att snabbt försöka ta sig över igen.

ANNONS

Deportationerna är ingen ny företeelse. Donald Trump gjorde en stor poäng av att ha en tuff attityd men hans företrädare Barack Obama slog på sin tid rekord i deporteringar och hans efterträdare Joe Biden likaså.

Det är lagen ”Title 42” som för tillfället står i fokus för den legala diskussionen. ”Title 42” är en del av hälsovårdslagen från 1944 som ger regeringen möjlighet att förhindra att smittspridning av sjukdomar sker genom att stoppa människor som anländer från andra nationer. Lagen har sällan använts men utnyttjades av Donald Trump för att deportera migranter med hänvisning till spridningen av covid-19. I uppskattningsvis 380 000 fall användes ” Title 42” för deporteringar av migranter.

Biden-administrationen vill upphäva möjligheten att använda lagen för deporteringar av migranter och fallet togs nyligen upp av Högsta domstolen som vill avvakta med definitivt beslut.

Har inte kunnat enas

Politiskt finns en gemensam vilja bland republikaner och demokrater att strikt reglera invandringen till USA, vilket också sker den legala vägen. Men partierna har i kongressen inte kunnat enas om hur den illegala invandringen skall hanteras, trots över närmare ett halvt sekels utredande och debatterande.

Främst har det tidigare handlat om hur barn till illegala invandrare, ”dreamers”, skall behandlas och om deras föräldrar skall kunna få stanna efter att ha betalt både skatt på utfört arbete under många år och straffavgift för att ha tagit sig in i USA utan tillstånd.

ANNONS

Och medan nu delstater längs gränsen – och då främst Arizona och Texas – kräver att regeringen Biden skall ingripa tar lokala befattningshavare till drastiska åtgärder för att sätta ljus på migrantkrisen. Flyg med migranter har sänts till liberala delstater som Massachusetts och New York och på ön Marthas Vineyard – där många välbärgade och berömda har hus – landade i höstas plan med migranter som sedan forslades till militäranläggningar på halvön Cape Cod.

Körde till Kamala Harris residens

Under julhelgen kördes flera bussar med migranter från Texas till Washington DC där de släpptes av utanför vicepresident Kamala Harris residens. Välgörenhetsorganisationer har försökt att ge migranterna härbärge i kyrkor och gymnastiksalar i väntan på en lösning, som inte ser ut att finnas i sikte.

Och samtidigt som tusentals migranter söker nya bättre liv i USA blandar sig vapen-och knarksmugglare och internationella kriminella i strömmen av människor. Polisen i de amerikanska gränsstaterna säger sig stå maktlös.

LÄS MER:Dumpades i kylan – utanför vicepresidentens hem

LÄS MER:Trump: Migranter en "invaderande armé"

LÄS MER:USA behåller reserestriktioner för migranter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS