Den tidigare republikanske minoritetsledaren Kevin McCarthy förväntas bli majoritetsledare i representanthuset. Men stridigheter inom Republikanerna och attacker från högerflanken inom partiet tycks sätta käppar i hjulet.
Den tidigare republikanske minoritetsledaren Kevin McCarthy förväntas bli majoritetsledare i representanthuset. Men stridigheter inom Republikanerna och attacker från högerflanken inom partiet tycks sätta käppar i hjulet. Bild: Carolyn Kaster

Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

USA:s nya kongress har svurits in. Men trots att Republikanerna fått majoritet i representanthuset fortsätter de att agera som förlorare. Inbördeskriget om talmansposten hotar att splittra partiet ytterligare.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Egentligen borde Republikanerna ha anledning att fira efter att ha vunnit 222 platser mot Demokraternas 213 i mellanårsvalet i november. (Extraval för Virginias fjärde distrikt hålls 21 februari sedan en omvald demokratisk kongressledamot avlidit, till dess är styrkeförhållandet i den 435 ledamöter starka församlingen 222 mot 212).

Men Republikanernas förväntning inför mellanårsvalet var en storseger som skulle svepa bort den tidigare demokratiska majoriteten som en tsunami. Nu blev den en liten svallvåg i stället och en svag majoritet som republikanerna inte har kunnat hantera.

Demokraterna har sedan valet kunnat framställa sin förlust av majoriteten som en seger i jämförelse med förväntningarna, medan Republikanerna självförvållat hamnat i en destruktiv nedåtgående spiral.

ANNONS

Attacker istället för applåder

Kevin McCarthy har suttit i representanthuset sedan 2007 och haft topposter inom det republikanska ledarskapet i huset sedan 2009 och förväntades ta över talmansposten efter demokraten Nancy Pelosi. Men i stället för att applåderas utsätts han för attacker från högerflanken inom partigruppen. För att vinna vid omröstningen om posten måste han få 218 röster, men fem av de 222 republikanerna har sagt att de tänker rösta nej. Nio har meddelat att de är tveksamma.

Och det är med den utgångspunkten som Kevin McCarthy har tvingats till en intensiv kampanj för att försöka vinna över motståndarna. Alla demokrater röstar emot eller lägger ned sina röster. Uppgörelsen sker därför helt inom den republikanska gruppen och inleddes när kongressen samlades på tisdagen.

Det är hundra år sedan en kamp om talmansposten sker inför öppen ridå med omröstningar i representanthuset. Även när det gått hett till inom partierna så har uppgörelsen skett internt, innan den formella omröstningen om talman skett i representanthuset.

LÄS MER:Historiskt: McCarthy fick inte ihop majoritet

Republikansk avgång?

Motståndarna till McCarthy har pressat honom hårt i sakpolitiska frågor men vill nu också att nya regler ska antas som innebär att det blir lättare att avsätta en talman under den tvååriga mandatperiodens gång. Talmannen i representanthuset är nummer tre i successionsordningen efter presidenten och vicepresidenten. I modern tid finns bara ett exempel på hur talmannen gått från den posten till president. Det var Gerald Ford som först efterträdde Richard Nixons vicepresident Spiro Agnew och därefter som vicepresident tog steget upp till president sedan Nixon tvingats avgå vid Watergateskandalen 1974.

ANNONS
Republikanen George Santos vann sitt val i mellanårsvalet. Men han kan komma att behöva avgå inom kort efter att det uppdagats att det mesta på hans cv var fabricerat.
Republikanen George Santos vann sitt val i mellanårsvalet. Men han kan komma att behöva avgå inom kort efter att det uppdagats att det mesta på hans cv var fabricerat. Bild: John Locher

Republikanerna har i år dessutom en ny ledamot i representanthuset som kan komma att tvingas avgå sedan han svurits in. Det är George Santos som lyckats fabricera ett i nästan alla stycken falskt cv där han uppgivit akademiska meriter, arbeten och bakgrund med judiska föräldrar som han påstått flydde undan nazismen. Hans stora fastighetsinnehav existerar inte heller, han är inneboende hos sin syster. Santos, som valdes i ett kongressdistrikt i New York, medger att han farit illa fram med sanningen men trots protester från väljare kan han ta vara kvar på sin nyvunna post såvida republikanerna i huset inte gemensamt tar tag i ärendet.

Demokratiskt lugn

Och medan Republikanerna har fullt upp med sina interna strider i representanthuset har Demokraterna i ordnad form skött övergången från det tidigare ledarskapet i majoritet till det nya i minoritet. Nancy Pelosi har både lämnat talmansposten och ledarskapet i partigruppen tillsammans med två andra veteraner. Hon sitter kvar som ledamot – liksom de två andra – men har lämnat över ledarskapet i partigruppen till 52-årige Hakeem Jeffries, som är svart och öppnar upp både mot minoriteter och yngre krafter. Även Demokraterna har spänningar mellan mer radikala och traditionella krafter inom partiet som Jeffries med en ny stab hoppas kunna överbrygga.

ANNONS

I senaten fick demokraterna majoriteten 51 mot 49 i mellanårsvalet, med hjälp av två oberoende senatorer som brukar rösta med Demokraterna. Efter valet lämnade dock den demokratiska senatorn Kyrsten Sinema partiet och förklarade sig oberoende, vilket innebär att vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. Sinemas agerande har lett till närmast utfrysning bland demokraterna i senaten.

LÄS MER:Republikanernas inbördeskrig har inletts

LÄS MER:Politiker i USA bråkar om mexikanska migranter

LÄS MER:Republikanska misstag efter beskedet om Donald Trump och Kapitolium

ANNONS