George Santos sitter kvar i kongressen – helt utan stöd

Hur länge kan George Santos sitta kvar? Hela mandatperioden om republikanerna får bestämma. Den knappa majoriteten i representanthuset betyder att partiet sväljer djupt trots missnöje med ledamoten.

ANNONS

Republikanerna hade hoppats på en storseger i kongressvalet i höstas. Men så blev det inte. Demokraterna förlorade visserligen övervikten i representanthuset, men med betydligt mindre än väntat. Med den republikanska majoriteten 222 mot demokraternas 212 (en vakant plats) är varje röst viktig. Det visade inte minst det kaotiska valet av talman, där högerflanken inom partiet demonstrerade att partilojaliteten inte kan tas för given och att uppställningen för talmannen Kevin McCarthy hänger på en skör tråd.

Extraval till representanthuset i ett kongressdistrikt i Virginia hålls inom kort sedan den demokratiske ledamoten avlidit. Här hoppas demokraterna att kunna behålla platsen men republikanerna ser möjligheten att vinna och utöka sin majoritet.

ANNONS

Demokraterna förlorade dessutom häromdagen en plats i utrikesutskottet sedan den vänsterradikala Ilhan Omar röstades bort med hänvisning till att hon tidigare gjort antisemitiska uttalanden, vilket hon bett om ursäkt för.

Fallande stjärnskott

George Santos sågs under valrörelsen som ett spännande nytt republikanskt tillskott från New Yorks tredje kongressdistrikt. Det var ett område som tidigare hållits av demokraterna men Santos seger mot demokraten Robert Zimmerman var övertygande – 53,8 procent mot 46,2.

Men Santos hade inte ens svurit eden som kongressledamot förrän korthuset rasade. Hans cv visade sig vara en härva av lögner. Santos hade angivit anställningar som han inte haft och akademiska meriter från universitet där han inte studerat. Bakgrunden med judiska föräldrar som flytt undan förintelsen var inte heller med sanningen överensstämmande.

Det mesta har sedan dess visat sig vara lögner. Som till exempel att hans mamma fanns i ett av tornen i New York som utsattes för terrordåden den 11 september. Hans påstående att han varit en framgångsrik affärsman stämmer inte heller. Att han som öppet homosexuell tog avstånd från transpersoner skedde med avsikt att vinna konservativa röster, men när han på en bild från Brasilien visade sig vara klädd till kvinna rämnade även detta.

Och så har det hållit på sedan valet. Det stora frågetecknet finns om vem han egentligen är. Inte ens namnet tros vara äkta.

ANNONS

Väljarnas val

Men när det visade sig att han lurat hemlösa med sjuka hundar gick det för långt även för de väljare i kongressdistriktet som försvarat honom. Santos anklagas för att ha sökt upp fattiga hemlösa med sjuka djur på gatorna, samlat in pengar på nätet för att hundarna skulle kunna få veterinärvård och när kontot avslutats använt pengarna själv.

Det finns inga republikaner som försvarar George Santos. Men heller inga som kräver hans avgång. Inställningen är i stället att det är väljarna i New York som valt honom och att det är väljarna som får fälla avgörandet i valet om knappt två år när mandatperioden är över.

Men att det skulle vara omöjligt för republikanerna att agera är en sanning med modifikation. Rent juridiskt och valtekniskt är det korrekt men både demokraterna och republikanerna har under årens lopp sett till att politiker som inte passat in på olika sätt tvingats lämna.

Santos: ”Jag sitter kvar”

En första föraning om att republikanerna börjat isolera Santos är att han fråntagits de utskottsplatser som han tilldelats enligt ett system som brukar tillämpas för nyvalda.

George Santos undviker frågor som journalister, som bevakar kongressen, ropar när han syns till. Och han har inte visat tecken på att vilja lämna representanthuset. Några utredningar väntar som handlar om ekonomiska oegentligheter, men de väntas dra ut på tiden och kanske inte är klara under mandatperioden.

ANNONS

Om Santos självmant avgår – eller tvingas bort av tryck från de väljare som röstade på honom i november – väntar ett nytt val i New York för resten av mandatperioden. Och det är här som republikanerna fruktar att en demokratisk kandidat kan vinna. Därmed skulle majoriteten för partiet i representanthuset bli svagare.

Den enda som George Santos sagt om sin framtid är:

– Jag är vald. Och jag sitter kvar.

LÄS MER:Republikan i kongressen utreds efter lögner i cv

LÄS MER:Republikanerna beter sig som förlorare – trots majoritet

LÄS MER:Republikanska misstag efter beskedet om Donald Trump och Kapitolium

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS