Sviktande stöd i opinionen för Ukraina i USA

USA vaknade till nyheten om Joe Bidens överraskande besök i Kiev. Biden lovar att bistå Ukraina så länge det behövs. Men den amerikanska opinionen för stödet till Ukraina minskar. Bara 46 procent av amerikanerna är positiva.

ANNONS
|

De första reaktionerna i USA var positiva till Joe Bidens och Volodymyr Zelenskyjs möte. Med presidenten i en krigszon ligger även kritikerna lågt och avvaktar med invändningar.

Demokraterna i kongressen står bakom presidentens besked att stödja Ukraina tills segern är vunnen. Men republikanerna är mer splittrade. Minoritetsledaren i senaten Mitch McConnell säger att det är självklart att Ukraina ska bistås. Men den nye republikanske talmannen Kevin McCarthy i kongressens andra hus, representanthuset, svävar på målet. Han har högerflanken i sin partigrupp att ta hänsyn till.

För Republikanerna i representanthuset handlar det inte bara om tveksamhet till hur djupt inblandat USA ska vara, utan även om en mer negativ syn än demokraternas till den västliga försvarsalliansen Nato.

ANNONS

Splittrade om Biden

Till det kommer att Republikanerna i huset – i sin nya majoritetsställning efter mellanårsvalet i höstas – återupptagit utredningar om Joe Bidens och hans son Hunter Bidens påstådda korruption i Ukraina. Det var detta som var Donald Trumps huvudnummer inför valkampanjen 2020. Trump ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och försökte förmå honom att på olika sätt underminera Joe Bidens kandidatur. Trump hotades på grund av detta av riksrätt, men Republikanerna i kongressen räddade honom.

Det är alltså en blandning av hur omfattande det amerikanska biståndet till Ukraina ska vara och försöken att misstänkliggöra Joe Biden med den gamla Ukrainahistorien som komplicerar både Republikanernas sammanhållning och partiets samarbete med Demokraterna.

Republikanerna är delade när det kommer till frågan om stöd till Ukraina. Kevin McCarthy, majoritetsledaren i representanthuset svävar på svaren när han får frågor om stöd till Ukraina. Han har en högerflank i huset att ta hänsyn till som inte är nöjda med situationen. Samtidigt är stödet från minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell (här i förgrunden) tydlig med sitt republikanska stöd till Ukraina.
Republikanerna är delade när det kommer till frågan om stöd till Ukraina. Kevin McCarthy, majoritetsledaren i representanthuset svävar på svaren när han får frågor om stöd till Ukraina. Han har en högerflank i huset att ta hänsyn till som inte är nöjda med situationen. Samtidigt är stödet från minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell (här i förgrunden) tydlig med sitt republikanska stöd till Ukraina. Bild: Evan Vucci

Opinionen för fortsatt omfattande bistånd till Ukraina har dessutom minskat i USA. För ett år sedan var uppemot 70 procent positiva, enligt olika mätningar. Nu är siffran nere i 46 procent. Frågan som de negativa ställer sig är hur djupt USA ska engagera sig med vapenbistånd och ekonomiska bidrag. Joe Bidens senaste besked i Kiev är att ytterligare en halv miljard dollar är avsatta till stöd för Ukraina.

Brokig demonstration

Måndagen var "Presidents Day", en helgdag i USA. Ukrainska blå- gula flaggor syns på många platser i Washington men det var en demonstration mot fortsatt engagemang i Ukraina som samlade några tusen under helgen vid Lincolnmonumentet.

ANNONS

Och det var en brokig skara med synpunkter åt alla möjliga håll som ändå kunde samlas under den gemensamma parollen: ”slut på allt stöd som kan dra USA djupare in i kriget i Ukraina.”

Några talade om risken för att kriget eskalerar till ett tredje världskrig och till att kärnvapen används. Andra om att fred inte uppnås på slagfältet utan genom förhandlingar.

Beatrice, som inte vill uppge sitt efternamn, hade åkt från Chicago med sitt plakat.

– När vi ber om fred, låt oss sluta att betala för krig, säger hon och pekar på vad hon skrivit på en bit kartong som hon hängt med ett snöre runt halsen. ”Inte ett enda cent ytterligare!”

”Fred till Ukraina”

Beatrice tycker att USA ska sluta bidra både ekonomiskt och militärt.

– Jag stödjer och lider med Ukraina. Men det finns så många här i USA som också behöver hjälp för att klara sig. Vi har inte pengar till allt.

Roger har skurit ut bokstäverna i " Senile POTUS" i trä och målat i starkt rött. "POTUS" är förkortningen av Bidens titel, "President Of The United States", och Roger anser att det är uppenbart att Joe Biden är senil.

– Biden ska inte vara president. Tro mig – han är senil och klarar inte jobbet. Och han ska absolut inte få fortsätta att dra in oss i Ukraina som kan utvecklas till ett tredje världskrig.

ANNONS

En kvinna ligger på knä på ett trappsteg upp till Lincolnmonumentet.

– Fred, mässar hon. Fred till Ukraina. Fred till USA.

GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington DC.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington DC. Bild: Britt-Marie Mattsson

LÄS MER:Joe Biden på plats i Kiev

LÄS MER:Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

LÄS MER:De kämpar för rätten till abort i USA

ANNONS