Joe Biden besökte Kiev

USA:s president Joe Biden är på plats i Kiev, rapporterar flera medier. Överraskningsbesöket är den amerikanske presidentens första i Kiev sedan kriget startade, men innan han reste informerades Ryssland om besöket.

ANNONS
|

Biden hade en inplanerad resa till Polen för att träffa president Andrzej Duda när överraskningsbesöket skedde, skriver BBC.

Förväntningarna på att ett viktigt besök var på gång steg under måndagsförmiddagen, när huvudgatorna i Kiev spärrades av, med trafikstockningar som följd. Vid elvatiden svensk tid stod det klart att det var USA:s president som orsakade uppståndelsen.

Enligt New York Times ska presidenten ha anlänt i Kiev efter en timslång tågresa från den polska gränsen. Han besökte Sankt Michaelskatedralen tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj samtidigt som flyglarmet ljöd över staden.

Besöket var första gången i modern historia som en amerikansk president besökte en krigszon där USA inte har truppnärvaro. Det omgärdades av hemlighetsmakeri och innebar stora risker, men enligt Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan möjliggjordes det av ett stort säkerhetsarrangemang – och att Ryssland informerades i förväg.

ANNONS

– Vi gjorde det några timmar innan hans avresa för att undvika konflikt, sa han vid en presskonferens enligt NBC News. På grund av den känsliga karaktären hos dessa kommunikationer kommer jag inte att gå in på hur de svarade eller exakt vilken karaktär vårt meddelande var av.

Framträdde gemensamt i tv

Enligt PBS-korrespondenten Nick Schifrin uttalade Joe Biden sitt stöd för Ukraina vid besöket.

– Jag ansåg att det var avgörande att det inte rådde några tvivel, inga som helst, om USA:s stöd till Ukraina i kriget, sa presidenten.

– Jag är här för att visa vårt orubbliga stöd för nationens självständighet, suveränitet och territoriella integritet.

Under ett gemensamt tv-sänt framträdande sa Zelenskyj att den ”demokratiska världen” måste ”vinna denna historiska strid”.

– Jag vet att det kommer ett mycket betydande stödpaket för Ukraina, som skickar en tydlig signal att Rysslands aggression inte har någon chans, sa den ukrainske presidenten, rapporterar BBC.

Joe Biden, å sin sida, hyllade det ukrainska folket.

– Vanliga, hårt arbetande medborgare, som aldrig hade tränat i militären, men sättet de klev fram på är bortom heroiskt, och hela världen tycker det, sa presidenten.

Biden vill ”bekräfta engagemanget”

Volodymyr Zelenskyj la under måndagen upp en bild på sociala medier, där han skakar hand med Joe Biden. Meddelandet lyder: ”Joseph Biden, välkommen till Kiev! Ert besök är ett extremt viktigt tecken på stödet för alla ukrainare.”

ANNONS

Joe Biden själv twittrade att han är i Kiev för att ”bekräfta vårt orubbliga engagemang för Ukrainas demokrati, suveränitet och territoriella integritet”.

I ett uttalande från Vita huset meddelas att Joe Biden kommer att presentera nya vapenleveranser till Ukraina, samt att det kommer komma fler sanktioner mot Ryssland. Vapenleveranserna ska innehålla ”artilleriammunition, pansarskott och övervakningsradarsystem”.

Besöket är symboliskt viktigt då årsdagen för Rysslands invasion närmar sig. På ett videoklipp som en utrikesreporter från The Economist delat syns Biden promenera omkring i centrala Kiev.

Samtidigt som Joe Bidens besök i Kiev har flyglarmet gått över hela Ukraina.

Kreml har ännu inte kommenterat besöket, men Tatjana Stanovaja, grundare av den politiska analysfirman R.Politik, tror inte att de är förvånade över att Joe Biden valde att åka dit.

– Det blir för dem ytterligare ett bevis på att Washington otvetydigt har valt sitt läger. Det är ett bevis på total brytning med Ryssland, en bekräftelse på att väst nu satsar på Putins strategiska nederlag, säger hon till The Guardian.

Joe Biden lämnade Kiev under måndagen. Under tisdagen väntas Putin hålla ett tal till nationen, vilket kan innebära en ytterligare eskalation av kriget.

LÄS MER:Biden till Polen inför anfallskrigets årsdag

LÄS MER:Zelenskyj hyllad och applåderad i EU

LÄS MER:Bidens tal öppnar för omvalskampanj inför 2024

ANNONS