Problem på hemmaplan för Joe Biden

Problemen hopar sig för Joe Biden vid hemkomsten till Vita huset. Presidenten anklagas för att ignorera en miljökatastrof sedan ett tåg med farlig last spårat ur i Ohio. Och vardagen för flertalet amerikaner stämmer inte överens med de positiva kurvorna som tyder på att ekonomin återhämtar sig efter pandemin.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var för drygt två veckor sedan som ett godståg spårade ur i East Palestine i Ohio. Tjugo av tågets 38 vagnar var lastade med giftiga kemikalier som rann ut och fattade eld.

East Palestine är en liten ort med 4 761 invånare och godståget var på genomfart från Madison i Illinois till Conway i Pennsylvania.

Järnvägsbolaget Norfolk Southern anklagas för att ha slarvat med underhållet och för att inte ha uppmärksammat en brand som kan ses på övervakningsbilder innan tåget spårade ut.

Ingen dog eller skadades allvarligt vid kraschen men kemikalierna, som rann ut när vagnarna välte och fattade eld, påverkar ett stort område kring katastrofplatsen. Ohiofloden flyter genom samhället.

ANNONS

Långsamma myndigheter

President Joe Biden anklagas för att inte ha agerat snabbt nog för att hjälpa de utsatta invånarna i East Palestine. Det kan uppfattas som att olika myndigheter och järnvägsbolaget undandragit sig viktigt ansvar.

Transportminister Pete Buttigieg har skrivit brev till järnvägsbolaget och påpekat att ansvaret ligger där. Och den nationella räddningstjänsten FEMA har dröjt i nästan två veckor med att vara på plats.

Under tiden har flertalet invånare återvänt till sina bostäder efter en kort evakuering. Lokala myndigheter har omväxlande uppmanat alla att inte använda kranvattnet för att sedan hävda att det inte finns några risker

Ohios republikanske guvernör Mike DeWine är kritisk mot den federala regeringens agerande.
Ohios republikanske guvernör Mike DeWine är kritisk mot den federala regeringens agerande. Bild: Matt Freed

Men de som bor närmast katastrofplatsen klagar på förlust av lukt och smak, näsblod, hudirritation, huvudvärk och illamående.

Ohios guvernör, Republikanen Mike DeWine, har begärt federal hjälp, främst med utredningar om konsekvenserna av utsläppen på kort och lång sikt.

Infekterar politiskt klimat

Den nationella transportsäkerhetsmynfigheten, National Trabsportation Safety Board, uppmanar tågbolaget att samarbeta fullt ut och att vidta åtgärder för att inte en liknande olycka inträffar igen.

Tågkraschen har fått det infekterade politiska klimatet ytterligare. Guvernör DeWine säger att president Biden är välkommen till East Palestine för att informera sig och möta invånarna i orten. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har meddelat att han kan komma.

Det är vanligt att presidenter besöker områden som drabbats av svåra naturkatastrofer för att både visa sympati och meddela att federala medel avsatts för hjälp.

ANNONS

Att Biden inte åkt till East Palestine kritiseras av republikaner i kongressen som också tycker att transportminister Pete Buttigieg måste avgå.

Kritikerna anser att Biden är mer intresserad av kriget i Ukraina än problemen som de som bor i East Palestine i Ohio plågas av.

– Presidenten åker till Kiev men inte hit, säger upprörda invånare.

Svårt trots positiva siffror

Kritiken mot Bidens hittills uteblivna besök i Ohio kopplas också ihop med den långsamma återhämtningen av den amerikanska ekonomin. Kurvorna pekar visserligen uppåt, arbetslösheten minskar och dollarn har stärkts.

Men det är svårt att se återhämtningen för amerikaner som efter flera års åtstramning på grund av pandemin fortfarande har svårt att få vardagen att gå ihop. Priserna på livsmedel har ökat kraftigt och kostnaderna för majoriteten av hushållen är ansträngda.

Många verksamheter har inte heller kunna hålla sig kvar. Restauranger och affärer har tvingats slå igen för gott. I Washington har gatubilden förändrats med i stort sett hela taxinäringen borta, konkurrensen från uber var tuff redan före pandemin. Affärslokaler står tomma, restauranger är nedlagda och de som fortfarande är öppna lägger ofta på ytterligare avgifter på notan.

Samtidigt har stora kontorskomplex vuxit upp under pandemin men en del av dem står utan hyresgäster när företag tvekar om att satsa och flytta in.

ANNONS

Joe Biden är på väg tillbaka till Washington efter sitt överraskande och framgångsrika besök i Kiev och dagarna i Polen. Hemma väntar både inhemska problem och allt hårdare kritik från republikanerna.

GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington DC.
GP:s Britt-Marie Mattsson på plats i Washington DC. Bild: Britt-Marie Mattsson

LÄS MER:Oro för föroreningar efter våldsam tågurspårning i Ohio

LÄS MER:Bidens besök i Kiev drar USA djupare in i kriget

LÄS MER:50 vagnar spårade ur och utlöste storbrand

ANNONS