Oro för föroreningar efter våldsam tågurspårning i Ohio

Nästan två veckor efter att ett tåg med giftiga kemikalier i lasten spårat ur – och fattat eld – växer oron för skadliga föroreningar i området. Boende har larmat om döda fiskar och svidande ögon, men amerikanska myndigheter hävdar att såväl luft som vatten har klarat sig utan föroreningar.

ANNONS
|

Det var den tredje februari i år som ett 50 vagnar långt godståg spårade ur i den lilla staden East Palestine, Ohio.

Orsaken bakom urspårningen ska enligt amerikanska myndigheter ha berott på ett axelfel i en av vagnarna, och i en övervakningsvideo publicerad av CBS Pittsburgh syns det hur lågor och gnistor slår från tåget över 30 kilometer innan det till slut åkte av rälsen.

Den efterföljande branden härjade sedan i dagar innan räddningstjänsten fick kontroll på läget. I bilder från platsen syns hur tjock, svart rök stiger mot himlen, i samband med att brandmännen inledde ett kontrollerat utsläpp för att minimera explosionsrisken.

ANNONS

Oron för föroreningar växer

I tio av de 50 vagnarna fraktades giftiga och miljöskadliga kemikalier, varav fem innehöll vinylklorid, en cancerogen och mycket brandfarlig kemikalie som bland annat används i tillverkningen av hårdplast. Utöver vinylklorid fraktades även etylhexyakrylat och isobuten, som vid inhalering kan huvudvärk, illamående, yrsel och andningsproblem.

Enligt NPR evakuerades stadens invånare som en försiktighetsåtgärd under tiden det brann som värst. I skrivande stund har man tillåtit folk återvända till sina hem, men nu växer oron för att kemikalierna orsakat hälsoskadliga föroreningar i området.

Trots myndighetsförsök att stilla invånarnas oro genom luft- och grundvattenkontroller säger flera boenden, enligt Washington Post, att man i dagarna upplevt en svidande känsla i ögonen och att hela staden luktar som ”en överklorerad simbassäng”. Tidningen skriver även att döda fiskar har synts flyta omkring i vattendrag, något som även ska ha bekräftats från officiellt håll.

– I en liten stad så måste vi lita på myndigheterna, för vad ska vi annars göra? Vi måste lita på att de inte ljuger för oss, säger lokalinvånaren Eric Whitining till Washington Post, apropå att han inte har möjlighet att lämna staden.

Tågbolaget stäms

I kölvattnet av katastrofen gror ilskan bland East Palestines invånare, och en del lokala verksamheter och privatpersoner har nu gått samman för att stämma tågbolaget Norfolk Southern.

ANNONS

Enligt NPR motiveras stämningen med att bolaget negligerat sina säkerhetsplikter och man kräver därför att det bekostar framtida hälsokontroller, som invånarna eventuellt behöver ta efter att ha exponerats för de farliga ämnena.

Samtidigt uppstod en del tumult i samband med en presskonferens myndigheterna höll i den lokala idrottshallen. Journalisten Evan Lambert, som var på plats för att täcka konferensen för tv-kanalen NewsNations räkning, greps i samband med en livesändning inifrån idrottshallen.

Enligt New York Times greps journalisten för ”förargelseväckande beteende” och ”olaga intrång”. Orsaken bakom ska ha varit att presskonferensen, som skulle ha börjat vid klockan 15 men som sedan sköts upp till 17, sammanföll med en redan planerad livesändning Lambert skulle hålla för sin arbetsgivare. Lambert körde vidare på sin livesändning samtidigt som Ohios guvernör Mike DeWine talade från podiet, vilket ska ha stört den senare.

NBC15 rapporterar att Ohios statsåklagare leder utredningen om huruvida gripandet var felaktigt, efter att anklagelser om försök att tysta medias rapportering från urspårningen haglat in.

LÄS MER:Expert: Ballonger bara en liten del av Kinas underrättelseverksamhet

LÄS MER:Australien stoppar kolgruva för att skydda Stora barriärrevet

LÄS MER:Nödläge i cyklondrabbade Nya Zeeland

ANNONS