Stora barriärrevet får en liten respit: Australiens regering har stoppat en planerad kolgruva i närheten av revet.
Stora barriärrevet får en liten respit: Australiens regering har stoppat en planerad kolgruva i närheten av revet. Bild: Kyodo News

Australien stoppar kolgruva för att skydda Stora barriärrevet

För första gången någonsin har Australien blockerat byggandet av en kolgruva med hänvisning till miljölagarna. Miljöministern Tanya Plibersek säger att gruvan innebar en oacceptabel risk för Stora barriärrevet.

ANNONS
|

Den australiska regeringen stoppade på onsdagen den kontroversielle affärsmannen Clive Palmers gruvprojekt från att bli verklighet. Gruvan skulle ligga mindre än en mil från Stora barriärrevet, men blockerades med hänvisning till miljölagar och risken för ”oåterkalleliga skador”.

Miljöministern Tanya Plibersek antydde redan förra året att hon tänkte stoppa projektet, och på onsdagen fattades beslutet formellt. Enligt Plibersek var det första gången någonsin som en miljöminister använde miljölagarna för att stoppa en kolgruva i Australien.

– Risken för föroreningar och oåterkalleliga skador på revet är reell. Projektet hade haft oacceptabla effekter på färskvatten i området och potentiellt på ömtåliga sjögräsängar, säger Tanya Plibersek enligt CNN.

ANNONS

Stora barriärrevet är redan allvarligt hotat av klimatförändringarna och Australiens regering har varit under press från UNESCO för att skydda världsarvet bättre. Regeringen, som valdes 2022, har lovat kraftigare åtgärder mot klimatet i Australien, ett land som är starkt förknippat med fossila bränslen.

LÄS MER:Träd kan rädda människors liv i städer

LÄS MER:Från 100 procent "förnybart" till "fossilfritt"

LÄS MER:Tung miljökritik mot svenskt fokus på energi

ANNONS