Bidens besök i Kiev drar USA djupare in i kriget

Joe Biden kom sist av västledarna till Kiev. Men den amerikanske presidenten är ändå Ukrainas viktigaste utländska vapen. Och med det överraskande besöket har USA dragits djupare in i kriget.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bilderna nådde omvärlden nästan i realtid när Joe Biden välkomnades av president Volodymyr Zelenskyj för överläggningar och därefter rörde sig utomhus då sirenerna tjöt. Rysslands president Vladimir Putin var förvarnad om Bidens resa med tåg från Polen för att undvika anfall, som av den ryska ledningen annars skulle kunna försvaras som ett oavsiktligt misstag.

När Vladimir Putin på tisdagen höll sitt tal till nationen gick det inte att missuppfatta budskapet att Ryssland för krig mot väst och ser USA som sin främsta fiende. Slagfältet är Ukraina.

Bidens resa till Kiev stärker hans ställning som president i en tid då både Rysslands ledning och politiska motståndare i USA på olika sätt försöker nedvärdera honom och framställer honom som svag och gammal. Men koncentrationen på Biden gör också att USA:s ställning förändras.

ANNONS

Harris: Brott mot mänskligheten

USA vill leda uppställningen för Ukraina och det internationella motståndet mot den ryska invasionen. Men USA vill samtidigt inte stå i frontlinjen på ett sätt som gör att Vladimir Putin ytterligare kan utveckla resonemanget om kriget som en direkt kraftmätning mellan de gamla supermakterna.

Att Putin meddelade att Ryssland "pausar" avtalet med USA om de interkontinentala kärnvapnen innebär att det inte formellt bryts. Men Putin hotade i slutet av talet även att utveckla nya kärnvapen om misstanken finns att USA gör det. Avtalet skulle gälla till 2026 och sätter ett tak för vardera nation om 1 550 kärnvapen som når från Ryssland till USA och omvänt. Antalet gör att det redan går för länderna att förinta varandra flera gånger om.

Vicepresident Kamala Harris trappade upp den amerikanska kritiken mot Ryssland vid det säkerhetspolitiska mötet i Munchen nyligen. Hon meddelade att USA beslutat att klassa Rysslands krig som brott mot mänskligheten som kommer att beivras. I sak är det inte en ny anklagelse, men Harris tillkännagivande satte formell tyngd bakom orden.

USA är den starkaste militärmakten i Nato och det finns både outtalade och uttalade spänningar inom den västliga försvarsalliansen. I USA är den allmänna uppfattningen att amerikanerna räddade Europa både under första och andra världskriget. Det finns i Europa en öppenhet mot den historieskrivningen, men också en ovilja mot att ge USA hela äran.

ANNONS

Vart drar Kina?

Det innebär att det även av det skälet är en balansgång för USA att ta täten, utan att för den delen trampa övriga Natomedlemmar för hårt på tårna. Det är gemensamma ansträngningar som behövs för att bistå Ukraina att slå tillbaka Ryssland.

Beskrivningen av den nedfrysta relationen mellan USA och Ryssland som ett nytt kallt krig, som liknar det mellan supermakterna efter andra världskriget till Berlinmurens fall 1989, haltar. Det nya kortet är att Kina också kommit in i bilden. USA – och västvärlden – är beroende av kinesiskt tillverkade produkter och teknik. Höga representanter från Kinas regering besökte också Putin i Moskva samtidigt som Joe Biden förberedde sitt tal i Polen. Om och hur Kina i framtiden direkt kommer att stödja Ryssland i Ukrainakriget är en öppen fråga.

I USA finns en isolationism som varierat över åren. Engagemanget för Ukraina aktualiserar de stämningarna. Att sända trupper anses uteslutet i det här läget, men även det omfattande ekonomiska biståndet är kontroversiellt. Republikanernas talman i representanthuset Kevin McCarthy säger att partiet kräver omfattande granskningar av hur pengarna används.

Varken demokraterna eller republikanerna är redo att sända amerikanska stridsflygplan till Ukraina.

Joe Biden framhåller att USA kommer att stödja Ukraina så länge som det behövs. Men den tidiga gemensamma politiska uppställningen i USA för Ukraina har börjat erodera. Om ett år inleds primärvalen inför presidentvalet 2024 och republikanerna har börjat dra upp riktlinjerna. Varje nytt stödpaket som beslutas av Joe Biden kommer att nagelfaras.

ANNONS

Det finns även flera amerikanska militära misslyckanden internationellt som framhålls som avskräckande exempel. De viktigaste är Vietnam, Irak och Afghanistan varifrån den kaotiska amerikanska reträtten finns i färskt minne.

Ukraina är redan en del av den inledande amerikanska valkampanjen.

LÄS MER:Fem punkter: Det innebär Putins kärnvapenbesked

LÄS MER:Sviktande stöd i opinionen för Ukraina i USA

LÄS MER:Nu börjar striden om republikanernas presidentkandidat

ANNONS