Klart: Så begränsas asylsökande i Göteborg

Göteborg ska ansöka om att begränsa asylinvandringen i hela Göteborg, genom att asylsökande som flyttar hit på eget bevåg inte får bidrag. Men beslutet, som röstades igenom av S, D och SD, får hård kritik av övriga partier.
– Problemet är att beslutet inte stämmer överens med lagstiftningen. Aningen är det fattat på okunskap, eller populism, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

På torsdagen beslutade kommunfullmäktige att man ska ansöka hos Migrationsverket om att hela Göteborg ska undantas från ebo-lagen. Lagen innebär att asylsökande har rätt att bosätta sig var de vill med bibehållen ersättning från Migrationsverket, men 32 av landets kommuner, däribland Göteborg, kan sedan årsskiftet ansöka om undantag från lagen för socialt utsatta områden.

Det innebär att asylsökande som flyttar till eget boende i de utpekade områdena inte skulle få dagersättning.

Tanken är att underlätta integrationen i socialt utsatta områden.

Stadsledningskontoret har tagit fram förslag ett antal områden som kan beröras av lagändringen. Främst handlar det om stadens utsatta områden.

ANNONS

Vill göra som Malmö

Men Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna vill gå längre än så, och att Göteborg ska ansöka om att undanta hela staden från lagen. Det skulle innebära att asylsökande som ordnar bostad på eget bevåg i Göteborg, inte får dagersättning.

Enligt S och D är risken med att bara undanta vissa stadsdelar att asylsökande fortsätter att bosätta sig i förorterna, men köper adresser i mer välbärgade områden, genom svarthandel.

– Vi vet att det inte kostar många hundralappar att köpa en adress, säger Martin Wannholt (D).

Men flera partier var kritiska mot beslutet, och menar att det inte är möjligt. Alliansen menar att det är tydligt att det enbart är tänkt att kommunerna ska anmäla de stadsdelar med sociala eller ekonomiska utmaningar, och att områdena som inte uppfyller de kriterierna inte ska ingå på listan över undantag från ebo.

Ville inte se några begränsningar

De ser också en risk att inga områden alls undantas från lagen om de anmäler hela Göteborg som ett område för undantag.

– Det är inte möjligt att undanta hela Göteborg, vår ansökan kommer inte att kunna behandlas, utan läggas åt sidan, säger Helene Odenjung (L).

– Jag tror inte att någon kan mena att hela Göteborg är ett utsatt område, säger hon.

ANNONS

V, MP och FI vill inte se några begränsningar alls i lagen, och inte undanta några områden.

– FI kan inte gå med på några begränsningar av vissa personers möjlighet att bosätta sig i Göteborg eller delar av Göteborg. Vår roll som politiker är inte att mota bort fattiga personer, utan att göra deras situation bättre, säger Stina Svensson (FI).

Förändringen gäller asylsökande som väljer att flytta till ett undantaget område från och med juli.

LÄS MER:Socialdemokraterna: "Undanta hela Göteborg från ebo-lagen"

LÄS MER:Beslutet: Vill undanta hela Göteborg från ebo-lagen

LÄS MER:Asylsökande i utsatta områden kan mista bidrag

ANNONS