Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

Även om antalet svenska fall av covid-19 ökar, är Stefan Löfvens bild att vårdens beredskap fortsatt är god. På onsdagen besökte statsministern Göteborg, med anledning av virusutbrottet.
– Är det så att vi behöver fatta beslut om något, oavsett om det är resurser eller annat, så är vi beredda att fatta beslut, säger Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

Det nya coronaviruset har de senaste dagarna kommit till Sverige i allt högre takt. Under tisdagen fördubblades antalet bekräftade fall – från 15 till 30 – och på onsdagsmorgonen bekräftades bland annat ytterligare två i Västra Götaland.

Med anledning av virusutbrottet besökte statsminister Stefan Löfven (S) Göteborg under onsdagen.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

Göteborg fick sitt första fall förra onsdagen, och sedan dess har ytterligare tio personer insjuknat i sjukdomen som fått namnet covid-19. Det har gjort staden till en av de svenska städer som hittills drabbats värst.

Besökte provtagningstältet

Under onsdagsförmiddagen besökte statsministern först Smittskydd Västra Götaland. Smittskyddet har fått arbeta intensivt med kontaktspårning kring de nio bekräftade fallen i Västsverige under de senaste dagarna.

ANNONS

Statsministern åkte därefter vidare mot Östra sjukhuset, som är det sjukhus som hittills hanterat smittade och misstänkt smittade personer i Göteborgsområdet.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

De annars frekventa provtagningarna för covid-19 var tillfälligt pausade när Stefan Löfven fick det tillfälliga provtagningstältet visat för sig. Han ställde nyfiket frågor om utrustningen till personal på plats, och blev därefter informerad om hur provtagningar i hemmet går till.

– Här har man planerat och förberett för den här typen av händelser. Jag har tagit del av både smittskyddsarbetet, i meningen spårning, men också provtagningen och möjligheten som finns med att åka ut till människor som inte själva kan ta sig till sjukhuset. Det är en professionell organisation och välordnat, säger statsministern till GP efter besöket.

Ständig kontakt med myndigheter

Coronaläget i Sverige har förvärrats de senaste dagarna, då antalet bekräftade fall nu är över 30 från att ha varit ett för en vecka sedan.

Regeringen klassade sjukdomen, covid-19, som allmänfarlig och samhällsfarlig redan för en månad sedan. Men några ytterligare åtgärder är inte planerade i nuläget.

LÄS MER:Därför beskrivs coronaviruset på olika sätt till allmänheten och vårdpersonal

– Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att risken för fler fall är mycket hög, så det är klart att det har vi med i tankarna. Vi är i ständig kontakt med myndigheterna för att höra om det är något mer vi behöver besluta om, vad gäller resurser eller annat. Så fort det finns ett sådant behov är vi redo att fatta beslut.

ANNONS

"Vården säger att de har beredskap"

I går kunde GP berätta om en oro som finns inom Sahlgrenskas intensivsjukvård, kring hur man skulle klara av att hantera ett större utbrott. Detta då det redan nu råder en brist på vårdplatser.

Stefan Löfven känner sig dock trygg med beredskapen som finns i landet.

– Det här sjukhuset, och andra sjukhus och regioner, har en planering för en värre situation. Då har man möjlighet att prioritera om inom vården. Nu är det rätt mycket planerade ingrepp av olika slag, som man i så fall kan skjuta upp. Så vården säger att de har beredskap också för värre situationer.

LÄS MER:Larmet: Risk för brist på skyddsutrustning i vården

Kommer regeringen att skjuta till mer pengar till sjukvården, med anledning av det speciella läget?

– Om det är så att vi behöver fatta beslut om något, oavsett om det är resurser eller annat, så är vi beredda att fatta beslut. Just nu säger sjukvården att de har beredskap också för mer ansträngda situationer.

Har inte bunkrat upp med mat

I måndags höll statsministern en presskonferens med bland annat Polisen, MSB och Folkhälsomyndigheten. Då berättade han bland annat att han valt att ställa in en resa till Sydafrika, med anledning av det nya coronaviruset.

Och regeringen följer fortsatt utvecklingen, för att se vilka åtgärder som de behöver vidta internt.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen vill införa korttidsarbete – ska rädda jobb efter coronaviruset

– Vi följer naturligtvis också myndigheternas instruktioner och råd.

Hur har du personligen förberett dig?

– Jag följer också myndigheternas råd, vilket jag tycker att alla ska göra.

Innebär det att du har bunkrat upp med lite extra mat hemma?

– Nej, det har jag inte gjort.

LÄS MER:Löfvens besked efter kraven: "Jag tänker inte avgå"

LÄS MER:Barnmat och torrvaror – det här hamstrar svenskarna

LÄS MER:Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

LÄS MER:Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

ANNONS