Totalt elva coronasmittade i Göteborgsområdet – efter två nya bekräftade fall

På onsdagsförmiddagen bekräftades två nya fall av det nya coronaviruset i Göteborgsområdet. Den ena personen har varit i Iran, medan den andra har varit i norra Italien.

ANNONS
|

Under tisdagen fördubblades antalet fall av det nya coronaviruset i Sverige – från 15 till 30. På onsdagsförmiddagen bekräftades två ytterligare fall i Göteborgsområdet.

Det handlar om en person som varit i Iran, och insjuknat efter hemkomst, och en person som varit i norra Italien.

LÄS MER:Därför beskrivs coronaviruset på olika sätt till allmänheten och vårdpersonal

– Båda dessa nya bekräftade fall har kontaktat 1177 Vårdguiden och kommit direkt till infektionskliniken för provtagning. Båda har en lindrig sjukdomsbild, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Kontaktspårning är påbörjad kring de båda nya fallen, som gör att det totala antalet i regionen nu uppgår till elva.

Östra sjukhusets infektionsmottagning har fått arbeta hårt med provtagningar de senaste dagarna.
Östra sjukhusets infektionsmottagning har fått arbeta hårt med provtagningar de senaste dagarna. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

– Samtliga fall i Västra Götaland har smittats utomlands eller varit i kontakt med personer som smittats utomlands. Att vi upptäcker fler fall är väntat och det visar att våra rutiner och vårt system fungerar när det gäller att identifiera, provta och omhänderta smittade.

ANNONS

"Unvik att smitta andra"

Under tisdagen bekräftades tre nya fall av det nya coronaviruset i Göteborgsområdet. Då var det personer som rest tillsammans i norra Italien som smittats. Det är också just från norra Italien som flest fall kommit till Sverige och regionen.

– Nu i förkylnings- och influensatider är det ett ypperligt tillfälle att föra ut de gamla reglerna om sunt förnuft. Är man sjuk ska man inte gå till sitt arbete eller till skolan. Man ska undvika att smitta andra och det gör man ju främst genom att inte ha nära kontakt med andra människor, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i VG-regionen.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

I vissa specifika fall, till exempel om en patient har en allvarlig lunginflammation, kan det bli aktuellt att provta även personer som inte varit i de drabbade områdena eller haft nära kontakt med någon som bekräftats smittad, enligt Peter Ulleryd.

– Om man har en allvarlig infektion så ökar indikationen för att ta ett prov för det nya coronaviruset, säger Peter Ulleryd.

Första fallen i Värmland

I Sverige har totalt 35 personer nu insjuknat i covid-19, som är sjukdomen som kan utvecklas av det nya coronaviruset.

LÄS MER:Efter coronautbrottet: Löfven besökte Östra sjukhuset

På onsdagen har nämligen också ett ytterligare fall bekräftats i Region Skåne.

Vid lunchtid på onsdagen meddelade Region Värmland därefter att man bekräftat två fall av coronaviruset i regionen. Det rör sig om två personer i 50-års åldern som tillhör samma familj och som insjuknade efter att de kommit tillbaka från en resa i norra Italien.

ANNONS

– Personerna har lindriga symtom och är kvar på infektionskliniken för observation. De mår efter omständigheterna väl, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, Centralsjukhuset i Karlstad.

LÄS MER:Smittkedjorna som spåras i Göteborgsområdet

LÄS MER:Larmet: Risk för brist på skyddsutrustning i vården

ANNONS