Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska börjar med provtagningar i hemmet för coronaviruset

Efter att ha satt upp ett provisoriskt tält vid infektionsmottagningen, gör Sahlgrenska nu ytterligare för att utöka kapaciteten för provtagningar för det nya coronaviruset. Nu kan misstänkt smittade provtas i hemmet.

I fredags sattes ett byggtält upp vid Östra sjukhusets infektionsmottagning. Detta för att utöka kapaciteten för provtagningar för det nya coronaviruset. Tältet är endast till för bokade besök och hittills har man tagit emot ungefär 30 personer om dagen.

– Om man är utomhus och befinner sig en meter ifrån varandra är det ingen risk att man smittar, och då kan vi provta väldigt många fler personer på kortare tid, säger Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef för Infektion vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det totala antalet provtagningsplatser vid mottagningen uppgick därmed till nio, inklusive de sex vårdplatser som tidigare fanns i en korridor strax till höger om entrén. Skulle det behövas kan tältets provtagningsverksamhet skalas upp.

LÄS MER: Fler ska kunna provtas för corona – i byggtältet som vakter bevakar

På måndagseftermiddagen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset, som Östra sjukhuset tillhör, att kapaciteten utökas ytterligare. Nu kan nämligen provtagningar också ske i hemmet.

Möjligheten infördes i Region Stockholm i lördags, och finns nu alltså också i Göteborg.

Två sjuksköterskor åker ut

Hembesök vid provtagningar kommer att genomföras om personen har lättare symptom, eller saknar tillgång till egen bil. En ambulanssjuksköterska och en infektionssjuksköterska kommer då att kunna åka ut till personens hem med en bedömningsbil från ambulanssjukvården efter överenskommelse. I övrigt går provtagningen till som på sjukhuset.

Infektionssjuksköterskan ansvarar för provtagningen och ambulanssjuksköterskan kommer att bedöma allmäntillståndet hos patienten.

LÄS MER: Coronasmittad man isoleras hemma: "På väg att tillfriskna"

Lars-Magnus Andersson, verksamhetschef för Infektion vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, understryker att det inte föreligger någon fara för grannar till de som får besök av det mobila provtagningsteamet.

– Vi vädjar till dem att verkligen respektera och underlätta detta. De som ringt in ställer ju upp för oss andra, säger han.

LÄS MER: Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Tre olika prover

Uppmaningen som alltjämt gäller är att personer som känner av symptom, efter att ha varit i ett smittodrabbat område eller haft kontakt med en bekräftat coronasmittad, ska kontakta 1177.

Telefontjänstens sjuksköterskor bedömer sedan om det finns en risk att personen smittats av viruset. De rådgör därefter med infektionsjour, som bestämmer om en provtagning ska genomföras.

Proverna som började tas när viruset först befarades komma till Sverige, i januari, är blodprov, hostprov och luftvägsprov.

De analyseras därefter vid Sahlgrenskas laboratorium för klinisk mikrobiologi.

LÄS MER: Nu analyseras misstänkta fall av coronaviruset i Göteborg

Det mobila provtagningsteamet täcker Storgöteborg samt Kungälv och inledningsvis kommer provtagningar i hemmet att ske dagtid, måndag till fredag.

Totalt har sex fall av covid-19, som är det formella namnet på sjukdomen, konstaterats i Göteborg. Det gör Västra Götalandsregionen till den hittills mest drabbade regionen i Sverige, då det konstaterats 14 fall i landet totalt.

De utökade möjligheterna för provtagningar är bland annat en följd av de omfattande kontaktspårningar som inletts kring tidigare bekräftade fall.

Även personer som bara misstänks vara smittade faller under smittskyddslagen. Det innebär bland annat att man ska undvika sociala kontakter och inte gå till arbete eller skola.

– I väntan på provsvar har de samma restriktioner som de bekräftade fallen, säger verksamhetschefen Lars-Magnus Andersson.

Enligt honom tar det en-två dagar för de som testar sig att få sitt provsvar. Förhoppningen är att kunna använda 1177 för att meddela de vars svar är negativa.

– Det är förstås en orolig väntan, så vi försöker korta den tiden genom att använda 1177:s digitala tjänster.

LÄS MER: Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

LÄS MER: Här är coronafallen i Göteborg

LÄS MER: Göteborg redo att möta coronaviruset – här vårdas smittade personer

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.