Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven håller pressträff om coronaviruset

Med anledning av det nya coronavirusets smittspridning i Sverige höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens under måndagen tillsammans med bland annat Polisen, MSB och Folkhälsomyndigheten.
– Regeringen tar det här på allra största allvar, säger Löfven under pressträffen.

Strax innan Stefan Löfvens pressträff gick region Stockholm ut med att ytterligare en person konstaterats bära på smittan. Det blir totalt 15 personer som insjuknat i coronaviruset i Sverige, varav sex av dem i Västra Götaland.

Under måndagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för allmän smittspridning i Sverige från låg till måttlig. Nivån är den tredje på en skala upp till fem.

– Det bygger vi inte på situationen i Sverige, utan det bygger vi på situationen i omvärlden och kanske framför allt i Europa. I Europa har vi öppna gränser och ett väldigt stort resande, inte bara med flyg utan kanske ännu mer med bil och tåg, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på måndagen.

Statsministern: ”Regeringen tar det här på största allvar”

Statsminister Stefan Löfven vill under pressträffen poängtera att regeringen tar folks oro på allvar.

– Myndigheterna har beredskap, har planering för den händelse att smittspridningen ökar. Sveriges samlade expertis och förmåga är mobiliserad för att hantera den här situationen. Myndigheter och regioner har planerat och övat för det här och regeringen tar det på allra största allvar, säger Löfven under pressträffen.

– I det här läget känner många människor oro, och det är fullt förståeligt och naturligt. Kanske särskilt äldre, kroniskt sjuka och personer som besökt de drabbade områdena. Och också de av oss som har nära och kära som tillhör de här grupperna. Det bästa rådet är att alltid hålla sig informerad, att följa de råd som ansvariga myndigheter tillhandahåller.

Ställer in resa

Han ställer även in en planerad resa till Sydafrika, med anledning av coronaviruset.

– Jag har beslutat att ställa in den resan och har meddelat den sydafrikanska presidenten detta.

Stefan Löfven kan inte svara på om fler resor kommer att ställas in med anledning av läget.

– Det får vi bedöma från fall till fall. Det beror på hur det ser ut i landet och i orten.

Han följer upp med en uppmaning att hålla sig informerad om läget, antingen via SOS alarms informationsnummer 113 13 eller om man har frågor som kräver medicinsk bedömning: sjukvårdsupplysningen via 1177.

Inrikesminister Mikael Damberg ville betona vikten av källkritik, då många människor är oroliga och därför omedvetet kan råka sprida felaktigheter om läget.

– Men det finns också grogrund för desinformation där avsändaren medvetet sprider felaktigheter. Därför vill jag avsluta med att betona, det som alltid är viktigt, att kontrollera källan och hålla sig uppdaterad om de råd som myndigheter ger.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot coronaviruset

LÄS MER: Förhöjd risk för allmän spridning av nya coronaviruset i Sverige

Texten uppdateras.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.