Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”I alla dessa sorgliga berättelser har journalistiken en viktig roll att fylla”, menar GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Till vänster Filip Persson, nyhetsreporter på Göteborg-Posten. Bild: Robin Aron/GP
”I alla dessa sorgliga berättelser har journalistiken en viktig roll att fylla”, menar GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist. Till vänster Filip Persson, nyhetsreporter på Göteborg-Posten. Bild: Robin Aron/GP

Christofer Ahlqvist: Därför blev 2020 GP:s bästa år sedan 1974

I år har allt ställts på ända och behovet av bra journalistik har tydliggjorts. Förtroendet från er läsare visar sig i att GP i år har vår största prenumerationsökning sedan 1974. Vår bästa julklapp till er är att vi fortsätter satsa på journalistik och granska det som påverkar er.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

2020 har på många sätt varit ett fruktansvärt år. Det yttersta och mest definitiva beviset är den överdödlighet vi har i Sverige, den sammanlagda tid människor har berövats är omöjlig att värdera. Alla de ord som aldrig hann sägas. Barn som aldrig får träffa sina far- eller morföräldrar. Föräldrar som dött utan att få se sina barn växa upp och bilda nya familjer. I vår rapportering minns jag särskilt Gunillas berättelse om hur hon fick följa sin mammas död via Facetime. I alla dessa sorgliga berättelser har journalistiken en viktig roll att fylla genom att sätta ord på dessa känslor, visa människorna som döljer sig bakom siffror över vårdade och döda.

LÄS MER: Dyrt med värt att avslöja godisbrödernas hemliga affärer

Att beskriva situationen för de som dagligen jobbar nära liv och död är också viktigt vilket jag tycker att Filip Persson och Robin Aron i veckan gjorde på ett fint och nära sätt i sitt reportage från Östra sjukhuset. Det var också oroväckande att höra sjuksköterskan Clara Sekander säga att ”Det är mycket tyngre nu” samtidigt som antalet vårdade för covid-19 den 23:e december nådde sin högsta nivå någonsin. Nu vårdas 490 personer, den högsta siffran i våras var 375.

Pandemin har inte bara slagit mot hälsan utan också lett till att många har förlorat sin inkomst och livsverk som tagit generationer att bygga har gått i spillror. Det här skildrades fint i Karin Janssons dokumentär 100 dagar från i somras där vi bland annat fick följa restaurangkedjan Glenn sportsbars ägare.

LÄS MER: Ni läsare tar oss genom krisen

Pandemin har även drabbat Göteborgs-Posten, inte bara för att vi fått förändra våra arbetssätt utan också ekonomiskt. Vi har förlorat många många miljoner i minskade annonsintäkter i vår papperstidning eftersom företag som i vanliga fall annonserar helt plötsligt såg sina marknader utraderade.

Samtidigt har det på många sätt varit ett bra år för GP, aldrig tidigare har så många läst och återkommit för att läsa vår journalistik på gp.se. Många av de nya läsare som började läsa gp.se under den första pandemivågen har stannat kvar och nu under hösten ser vi faktiskt ännu större besökstal än i våras. Fast den viktigaste faktorn för att vi ska kunna fortsätta ha råd att göra bra och relevant journalistik är att vi har betalande prenumeranter. Därför är det fantastiskt glädjande att det här året, ur den aspekten, blir vårt bästa på nästan 50 år. Göteborgs-Posten har inte haft en sådan kraftigt växande prenumerationsökning sedan 1974. Jag är otroligt stolt över att få leda alla våra duktiga journalister och på nära håll följa det noggranna, kreativa och strävsamma arbete som krävs för att göra journalistik som gör skillnad.

Göteborgs-Posten har haft sin starkaste tillströmning av prenumeranter sedan 1974, den kraftigaste ökningen har skett bland de digitala prenumerationerna som syns i grafen ovan.
Göteborgs-Posten har haft sin starkaste tillströmning av prenumeranter sedan 1974, den kraftigaste ökningen har skett bland de digitala prenumerationerna som syns i grafen ovan.

Den här prenumerationsökningen gör att vi kan fortsätta satsa på journalistiken. Det senaste halvåret har vi fastanställt runt tio journalister och i januari drar vår nya Stockholmsredaktion igång. Deras uppdrag är att göra den bästa lokaljournalistiken för västkustbor – fast från Stockholm. Den satsningen skulle aldrig hänt utan den starka tillväxten av prenumeranter. Och den starka tillväxten av prenumeranter hade inte skett utan att vi hade granskat sexhandeln i Göteborg, avslöjat hur corona hanterades på äldreboendena, kunnat visa hur Front advokater använde våra skattepengar och hur klaner och den undre världen påverkar vår stad.

LÄS MER: Stäng av dokumentförstöraren och gör rätt istället

Bra journalistik ger fler läsare. Fler läsare gör att vi kan satsa. Satsningar ger ännu bättre journalistik. Den här positiva trenden hoppas jag att vi kan upprätthålla under 2021.

Så när ni nu firar jul på bästa sätt som pandemin tillåter kan ni vara trygga i att vi kommer att ha journalister igång på redaktionen och i deras bostäder för att ni inte ska missa något. Och den bästa julklappen vi kan ge er är ett löfte om att vi även fortsättningsvis ska göra vårt bästa för att granska och rapportera om det som påverkar er göteborgare.

Staden förtjänar det.

Ni läsare förtjänar det.

God jul och gott nytt år,

Christofer Ahlqvist, chefredaktör

LÄS MER: Djurrättsaktivisterna använder samma metoder som Trump