Kristian Wedel: Nej, nej, byggnaden får INTE heta ”Göteborg Grand Central”

Namnet är ett tecken på att vi fullständigt har förlorat självförtroendet.

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs nya centralstationsbyggnad kommer – enligt de planer som smids – att bära namnet ”Göteborg Grand Central”.

Smid inte så, om jag får be.

Namnet ”Göteborg Grand Central” är en tråkig idé.

Men framför allt är det ett sorgligt symptom. Det är ett symptom på att vi göteborgare har förlorat självförtroendet. Vi går här i vår halvarktiska och vresiga småstad och suckar över fornstora dar och tänker att allt kanske blir lite bättre om vi låtsas att vi är en smula amerikanska.

Ack.

Koloriten på arkitektskisserna för vagt tankarna till Grand Central Station på Manhattan. Möjligen kan man invända att ingen Manhattanbo ens under knivhot skulle komma på tanken att betrakta Grand Central Station som New Yorks hjärtpunkt. Grand Central är inte platsen för storartade kosmopolitiska framstötar. Det är inte ens New York största järnvägsstation. Det är en trafikknut där stressade pendlare skyndar ner till lokaltågen mot Poughkeepsie eller Cold Springs.

ANNONS

Men problemet med namnet ”Göteborg Grand Central” är djupare och mer problematiskt. Det är avslöjande. En gång var Göteborg staden med Skandinaviens största självförtroende. Vi hade pengarna. Vi sprängde fram i terrängen och köpte upp kringliggande landsortskommuner. Våra skeppsvarv var de största i världen. Göteborg var en knubbig grosshandlare med orubbligt självförtroende. Våra fotbollslag var de bästa i Sverige (och emellanåt: i Europa). Vi var kort sagt kapabla att ta vara på oss själva.

Vi var – som uttrycket numera lyder – en ”medium sized dog with a big dog attitude”.

Vi lät gärna amerikanska boxningspromotorer komma hit för att lära sig hur Ingos höger såg ut.

Vi var kapabla att bygga våra broar och arenor och tunnlar utan ängsliga sneglingar.

Namnet ”Göteborg Grand Central” är en lite dyster bekräftelse på att Göteborg numera har förlorat detta fryntliga självförtroende.

Vi har blivit en ”medium sized dog with a small dog attitude”.

Det enda man kan räkna med är väl att det kommer att bli en riktigt snygg klocka på byggnaden. Ja, där kommer de garanterat att hitta något bra. Jag misstänker rentav att projektet redan har börjat spåra ur.

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Bygget av Göteborgs nya centralstation inleds

ANNONS