Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tre recept på mat att laga över öppen eld

Matlagning utomhus är oslagbart! Att tända en eld, invänta den rätta elden eller glöden, sedan vänta på att maten ska bli klar samtidigt som man blickar ut över en vacker vy. Therese Elgquist bjuder på tre favoritrecept, som delvis kan förberedas hemma.

LÄS MER: Ta med matlagningen ut i naturen

Basilikavåfflor med linssallad och tahinidressing.
Basilikavåfflor med linssallad och tahinidressing. Bild: Therese Elgquist

Recept: Basilikavåfflor med linssallad och tahinidressing

4 portioner (ca 6 våfflor)

Världens kanske enklaste våfflor – som här får smak av basilika. Att grädda våfflorna direkt över öppen eld är oslagbart, men det går också bra att förgrädda hemma och sedan grilla lätt över glöden på utflykten.

Basilikavåfflor:

3 1/2 dl havremjöl

4 1/2 dl växtdryck

1 kruka färsk basilika

1 1/2 tsk bakpulver

2 msk olivolja + extra att pensla järnet med

1 dl havregryn

1/2 tsk salt

Linssallad:

1 dl belugalinser, okokta

100 g grönkål

2 morötter

4 torkade aprikoser

1/2 dl rostade mandlar, grovhackade

100 g rödkål

1 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

1/2 msk olivolja

Tahinidressing:

3 msk ljus tahini

1/2 ekologisk citron, zest och saft

4 msk vatten

1 msk tamari eller soja

Flingsalt

Blanda ihop salladen och mixa tahinidressingen hemma.

Linssallad: Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Strimla grönkålen, massera med lite olja och en nypa salt tills den mjuknar. Skrubba och skär morötterna tunt. Finhacka aprikoserna.

Strimla rödkålen fint. Koka upp vatten och vinäger, ta bort från plattan och lägg i rödkålen. Sätt på ett lock och låt stå i 20 minuter. Häll av. Blanda ihop rödkålen med resten av ingredienserna.

Tahinidressing: Mixa ihop ingredienserna till tahinidressingen, smaka av med salt.

Våffelsmet: Mixa havremjöl, växtdryck, basilika, bakpulver och olivolja till en slät smet. Blanda ner havregrynen och låt svälla i 20 minuter.

Använder du ett utomhusvåffeljärn gäller det att hetta upp det ordentligt innan du gräddar våfflorna för bäst resultat, låt det gärna ligga i elden i 10 minuter innan du gräddar den första. Pensla järnet med olja och fyll sedan upp det med smet. Vänd runt järnet ett par gånger under tiden för jämn gräddning.

Toppa de nygräddade våfflorna med linssallad och ringla över tahinidressing.

Tips! Om jag vet att det kommer ta ett par timmar innan våfflorna ska gräddas brukar jag vänta med att lägga i bakpulvret, och i stället blanda ner det i smeten när elden tänds och våfflorna snart ska gräddas.

LÄS MER: Snabb och enkel mat – tre goda recept på comfort food

Pinnbröd med kanelglaze.
Pinnbröd med kanelglaze. Bild: Therese Elgquist

Recept: Pinnbröd med kanelglaze

4 portioner

Skogsutflykt med pinnbröd över öppen eld, det är barndomsminnen för mig! Jag gör min bröddeg på samma sätt som jag bakar min bulldeg och penslar med ett växtbaserat kanelsmör, inspirationen är nygräddade kanelbullar.

2 1/2 dl växtdryck

3 msk växtbaserat smör

1/2 paket färsk jäst

7–8 dl dinkelmjöl

1 nypa flingsalt

Kanelglaze:

2 msk växtbaserat smör

2 tsk malen kanel

2 tsk kokossocker

1 nypa flingsalt

Sätt degen hemma. Om det kommer att ta mycket mer än en timme innan bröden ska grillas kan du använda lite mindre jäst så att de inte överjäser.

Värm upp växtdryck och smör till fingertemperatur, smula ner jästen och rör runt tills den löst sig. Blanda ner mjölet, lite i taget, tills du får en slät och följsam deg som är lätt klibbig. Lägg i en bunke eller påse och låt jäsa i cirka en timme.

Blanda ihop ingredienserna till kanelglazen.

Ta en liten bit av degen och rulla till en längd, rulla ett tunt lager runt en pinne. Grädda över öppen eld tills pinnbrödet fått fin färg och är genomgräddat. Pensla med kanelglazen. Elda lite till, och pensla med lite mer smör.

LÄS MER: Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat

Rårakor med fräst svamp, yoghurt och rårörda lingon.
Rårakor med fräst svamp, yoghurt och rårörda lingon. Bild: Therese Elgquist

Recept: Rårakor med fräst svamp, yoghurt och rårörda lingon

4 portioner

En klassiker som går precis lika bra att tillaga utomhus över öppen eld. Toppingen kan varieras i det oändliga.

800 g fast potatis

1/2 tsk salt

200 g svamp, t ex shiitake

Rapsolja till stekning

Topping:

200 g lingon

2 msk lönnsirap

1 1/2 dl naturell växtyoghurt

Färsk mynta, finhackad

Skrubba och riv potatisen hemma, blanda med salt och lägg i en burk. Förbered även de rårörda lingonen hemma. Tina lingonen om de är frysta och blanda med lönnsirapen.

Borsta och stek svampen i en torr stekpanna tills den får fin färg. Lägg åt sidan.

Ringla rikligt med olja i stekpannan. Klicka ut en sked av potatisen och platta till. Stek ett par minuter och vänd sedan runt så att rårakorna blir gyllene och krispiga på båda sidorna.

Toppa rårakorna med yoghurt, svamp, rårörda lingon och färsk mynta.

LÄS MER: Tre recept på god växtbaserad middag

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här