Gröna ärtbollar med rostad potatis, yoghurt och ajvar relish.
Gröna ärtbollar med rostad potatis, yoghurt och ajvar relish – en variant på falafel. Bild: Therese Elgquist

Tre recept på god växtbaserad middag

Den här veckan bjuder Therese Elgquist på tre favoriträtter som hon är sugen på just nu – en matig macka, en svampgryta och en variant på falafel. Riktigt god mat helt enkelt, och som vanligt är den helt växtbaserad.

ANNONS
|

LÄS MER:Therese Elgquists bästa recept på chokladrutor, kladdkaka och banankaka

Svampgryta med morot, kikärtor och havreris.
Svampgryta med morot, kikärtor och havreris. Bild: Therese Elgquist

Recept: Svampgryta med morot, kikärtor och havreris

4 portioner

En superenkel basgryta med snälla smaker, som kan varieras med de grönsaker och baljväxter du har hemma. Jag serverar med havreris, en typ av “hel” havre som kokas på bara tio minuter. Det går lika bra att använda vanligt ris, quinoa eller hel dinkel.

2 dl havreris

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

250 g svamp

3 stora morötter

1 1/2 msk lantbuljong, eller grönsaksbuljong

5 dl vatten

4 dl havregrädde, eller kokosmjölk

1 msk tamari, eller soja

1 förpackning (à 230 g) kokta kikärtor

2 nävar färsk persilja

Olivolja

Salt

Till servering:

Färsk persilja

God olivolja, gärna med smak av örter/vitlök/citron

ANNONS

Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen.

Skala och skär löken i tunna klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Fräs i lite olja tills löken är mjuk i en gryta eller kastrull. Borsta och skiva svampen. Tillsätt med löken och fräs på hög värme i en minut så att svampen får lite färg. Skrubba morötterna och skär i mindre bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med lantbuljong och tamari, slå över vätskan. Låt koka upp och puttra i fem minuter. Häll av och skölj kikärtorna. Finhacka persiljan och vänd ner i grytan tillsammans med kikärtorna. Smaka av med salt.

Servera tillsammans med kokt havreris och persilja. Ringla gärna över en god smaksatt olivolja.

LÄS MER:Recept på tre goda mackor för alla tillfällen

Rågmackor med vit bönstomp, fräst svamp och syrad lök.
Rågmackor med vit bönstomp, fräst svamp och syrad lök. Bild: Therese Elgquist

Recept: Rågmackor med vit bönstomp, fräst svamp och syrad lök

4 portioner

En matig macka ska inte underskattas som lättare lunch eller middag. Här är en som toppas med en enkel röra på vita bönor, persilja och en läcker vinägrett som du kommer vilja spara receptet på eftersom den är god att ringla över alla typer av sallader.

Marinerade vita bönor:

1 förpackning (à 230 g) stora vita bönor

3 msk god olivolja

1 msk balsamvinäger

1 msk färskpressad ekologisk citronjuice + zest från 1/2 ekologisk citron

1/2 vitlöksklyfta, finriven

1 näve färsk persilja, finhackad

Salt och nymalen svartpeppar

ANNONS

Svamp:

200 g ostronskivling, eller annan svamp

Olivolja

Salt och nymalen svartpeppar

Syrad rödlök:

2 rödlökar

1 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

Till servering:

Växtbaserad bredbar färskost (t ex ”Creamy cheese” från HUJ)

4 skivor rågbröd

50 g spenat

Färsk persilja, finhackad

Citronzest, valfritt

Skala och skiva löken tunt. Koka upp vatten och vinäger, ta bort från värmen och lägg ner löken. Sätt på ett lock och låt stå i 15 minuter.

Häll av och skölj de vita bönorna. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Mosa de vita bönorna lätt med en gaffel till ett ”stomp” och blanda med hälften av vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

Stek svampen i en torr panna på medelvärme, tills den fått fin färg på båda sidor och är genomstekt. Tryck gärna ner svampen lite med en stekspade mot pannan, då får den en fin yta och släpper mer vätska vilket koncentrerar smakerna. Ringla lite olja i pannan, salta och peppra lätt och stek i ytterligare en minut.

Bred ett generöst lager med växtbaserad färskost på rågbrödsskivorna. Toppa med spenat, svamp och bönstomp. Garnera med syrad lök och persilja, riv över citronzest.

Tips! Testa samma topping på en skriva grillat surdegsbröd – mums!

ANNONS

LÄS MER:Tre recept på höstens godaste svamp

Gröna ärtbollar med rostad potatis, yoghurt och ajvar relish.
Gröna ärtbollar med rostad potatis, yoghurt och ajvar relish. Bild: Therese Elgquist

Recept: Gröna ärtbollar med rostad potatis, yoghurt och ajvar relish

4 portioner

En variant på falafel, med gröna ärtor, som bakas i ugn i stället för att friteras. Bönbollarna är både goda i olika slags wraps och med potatis, röror och något syrat. Ajvar relish är en smakrik grönsaksröra som både går att göra själv eller köpa färdig.

Gröna ärtbollar:

1 förpackning (à 230 g) kokta kikärtor

250 g gröna ärtor, tinade

1 liten vitlöksklyfta

1 kruka färsk basilika

1 msk färsk ingefära, riven

1/2 tsk malen spiskummin

2 msk bovetemjöl, eller annat valfritt mjöl (vete/havre/dinkel)

1/2 tsk salt

Rostad potatis:

800 g potatis, gärna småpotatis

1 tsk olja + 1 extra tsk i slutet

1 nypa salt

Syrad rödlök:

2 rödlökar

1 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger

Till servering:

Färsk spenat

2 morötter, finstrimlade eller hyvlade

Växtbaserad yoghurt:

Ajvar relish

Färsk persilja

1/2 dl valnötter, gärna rostade

Skala och skiva löken tunt. Koka upp vatten och vinäger, ta bort från värmen och lägg ner löken. Sätt på ett lock och låt stå i 15 minuter.

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen och lägg i en ugnsform (skär potatisen i mindre bitar om du har stora potatisar), blanda med olja och ringla över salt. Rosta i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut när det återstår fem minuter, krossa dem lätt och ringla över ytterligare en tesked olja, höj värmen till 225 grader de sista 5–10 minuterna, detta ger extra krispig potatis!

ANNONS

Häll av och skölj kikärtor. Mixa alla ingredienser till bollarna till en bitig smet. Rulla till små bollar och lägg på en bakplåt. Baka i ugnen i cirka 20 minuter, tills de blivit krispiga och lätt gyllene runt om. Vänd runt dem efter halva tiden.

Servera ärtbollarna och den rostade potatisen på en bädd av spenat och strimlad morot. Toppa med yoghurt, ajvar, syrad lök, persilja och hackade valnötter.

Tips! Har du en varmluftsugn kan du rosta potatis och ärtbollar samtidigt! Sänk då värmen till 175 grader, och se till att falaflarna är klara innan du höjer värmen till 225 grader (eller 200 grader om du fortfarande kör på varmluft).

Tips! Överbliven syrad lök kan förvaras i kyl och håller i minst ett par veckor.

Svampgryta med morot, kikärtor och havreris.
Svampgryta med morot, kikärtor och havreris. Bild: Therese Elgquist
Tipsa Therese Elgquist!
Om det finns speciella rätter eller teman ni är sugna på så får ni gärna mejla till Två Dagar och berätta, hela senvintern och våren ska fyllas med läcker växtbaserad mat!

LÄS MER:Snabb och enkel mat – tre goda recept på comfort food

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS